
24 de abril de 2017
El Consell de Ministres declara 'La Trashumancia' com a Manifestació Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial juntament amb 'La Setmana Santa' i 'El Carnaval'
24.04.2017
La transhumància , actualment patrimoni viu, rep el màxim nivell de protecció del patrimoni cultural immaterial per preservar-la en el futur.
Molts llocs d'Espanya deuen a la transhumància part de la seva identitat cultural que ve reflectida a les festes i tradicions , al calendari, a la toponímia , a la transformació del paisatge , a la gastronomia ia l' arquitectura tradicional relacionada amb aquesta activitat, com són la construcció amb materials autòctons de recers per als pastors . També trobem el llegat de la transhumància en la tradició oral i en l' artesania , així com en el dret consuetudinari que estableix l'ordenació de les pastures.
El pas del bestiar de les deveses d'hivern a les pastures d'estiu, ia l'inrevés, ha estat tradicionalment un mecanisme d'intercanvis culturals entre els diferents territoris de la Península Ibèrica gràcies a l'àmplia xarxa de vies pecuàries . En aquests camins es va produir la transmissió de notícies i coneixements que van crear una certa homogeneïtat cultural en territoris distants.
La transhumància ha anat perdent impuls al llarg del segle XX a causa de les grans transformacions culturals, socioeconòmiques i urbanístiques que s'han dut a terme. Entre les causes de la desaparició progressiva del desenvolupament de l'activitat pastoril transhumant van estar la creixent sedentarització i la importància que va anar prenent l'agricultura davant de la ramaderia, la supressió de privilegis i pèrdua de suport estatal a la Mesta al segle XIX, l'èxode del camp a la ciutat del segle XX, l'homogeneïtzació de la societat moderna o l'abandonament.
Són molts els aspectes que cal tenir en compte a l'hora de projectar accions de salvaguarda en relació amb la transhumància, ja que cal contemplar tant la dimensió tradicional de la ramaderia transhumant com els diferents elements que configuren l'activitat ramadera actualment. L'elaboració d' El Llibre Blanc de la Transhumància a Espanya ha estat una acció de salvaguarda que ha tingut en compte aquests vessants. En aquest document podem trobar un diagnòstic de la situació actual de la transhumància i una sèrie de mesures necessàries per a la recuperació. El Llibre Blanc de la Transhumància va ser impulsat pel Grup de Treball de Transhumància i Ramaderia, en el marc de la Xarxa Rural Nacional 2007-2013, constituït l'any 2009, i integrat per representants del Ministeri, de les comunitats autònomes, i d'organitzacions vinculades a l'activitat ramadera transhumant.
La transhumància és una qüestió del passat i del present, i amb passos com el seu reconeixement com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial s'aposta per convertir-la en una qüestió del futur.