Una guia de bona governança per a les zones de muntanya


GT ZONAS MONTAÑA

02 de novembre de 2016
Dinamización rural

Es reuneix el Grup de Treball de la RRN sobre Zones de Muntanya


El Grup de Treball sobre zones de muntanya es va reunir, el 2 de novembre passat, per dur a terme un “Estudi de la situació econòmica i social de les zones de muntanya d'Espanya i proposta d'actuacions de desenvolupament en aquests àmbits”. La reunió següent està prevista per a finals de gener de 2017.
En aquesta segona reunió, a proposta de l'Associació Espanyola de Municipis de Muntanya (ESMONTAÑA), els participants van treballar sobre 10 punts fonamentals (objectius, eines i accions) per al desenvolupament social, econòmic i ambiental d'aquestes zones. agents implicats.
El treball posterior a aquesta reunió es durà a terme mitjançant l'intercanvi de documents al fòrum obert del grup de treball, allotjat a la web de la Xarxa Rural Nacional.
La introducció de la guia tractarà sobre la diversitat de les zones de muntanya a Espanya, de diferents tipologies i zonificacions, així com de la multiplicitat d'actors implicats.
Alguns dels apartats que tindrà la “Guia de bona governança per a les zones de muntanya” són: “L'Administració adaptada a la muntanya”; “Una nova economia local, ambientalment sostenible i diversificada”, capítol on s'elaborarà una reflexió sobre el valor afegit de la singularitat del territori en equilibri amb aquests sistemes tan sensibles.
Durant la reunió, els participants van debatre altres capítols de la guia, com ara sobre les accions i mesures per aconseguir “arrelar i atraure la població”, i sobre la singularitat sectorial en aquests territoris i dels “Serveis públics, accessibilitat i equitat” El capítol “Béns comunals, mobilització i protecció” tractarà sobre els actius perduts pel temps.
Un altre dels punts abordats va versar sobre la “Intel·ligència territorial per a la innovació local”, on van ressaltar la importància de les noves tecnologies i la innovació local i social.
Com a capítols finals de la futura guia, els assistents treballaran sobre “Educació, aprenentatge i processos d'emprenedoria per a formes de vida a la muntanya” i sobre els “Nous models per a la gestió del patrimoni”, finalitzant amb la “Conclusió: les muntanyes del Segle XXI”.