
19 de octubre de 2016
Els Premis d'Excel·lència a la Innovació 2016 s'han atorgat a vuit projectes de dones de les comunitats autònomes d'Andalusia, Astúries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Navarra i el País Valencià
19.10.2016
Aquests guardons són un reconeixement a projectes originals i innovadors de les dones rurals, basats en activitats agràries, agroalimentàries i complementàries i de diversificació, que promouen l'emprenedoria i l'ocupació de les dones al territori.
A la seva VII Edició, les dones guardonades han rebut els premis de mans de la Ministra Isabel García Tejerina i del Comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la Unió Europea, Phil Hogan, a la seu del Ministeri el 13 d'octubre passat.
Dins de la categoria d'Excel·lència a la innovació en l'activitat agrària han estat premiats quatre projectes: Justina de Liébana de Santander, Innovació i implantació dels nous cultius de Huelva, Masia Ana. Agroecologia intergeneracional de Castelló i El Kirinal ecològic d'Albacete.
Justina de Liébana és una empresa de Santander, creada per una dona rural i ara gestionada per la seva filla, que es dedica a la producció de pinyolada i licors ecològics, amb vinyes i destil·leria pròpies.
Realitzen una potent campanya de màrqueting, amb un disseny més modern i atractiu, tallers demostratius a fires alimentàries, aparicions en revistes i magazins gastronòmics.
Innovació i implantació dels nous cultius és un projecte basat en la implantació del cultiu d'una espècie nova a la província de Huelva, el caqui sharoni.
L'empresa familiar de referència al sector agroalimentari andalús, Grup Medina, propulsor de l'activitat maduixera a Huelva, va introduir el caqui sharoni a finals dels 80. Amb una inversió important en R+D+i, ha acabat sent referent en el cultiu d'aquesta varietat, diversificant així el cultiu. Avui és líder mundial en producció de caquis i els seus productes són exportats als 5 continents.
Per la seva banda Masia Ana. Agroecologia Intergeneracional gestionada per dones a Castelló, realitzen activitats de producció agrícola ecològica i actuacions de recuperació de varietats autòctones, promoció i formació en matèria d'agricultura ecològica.
El projecte dóna un enfocament innovador al sector citrícola, recuperant varietats locals afavorint-ne la conservació, millorant-ne el rendiment i aportant una visió respectuosa amb el medi ambient.
A Albacete "El Kirinal Ecològic" es basa en la instal·lació d´una granja d´ous campers ecològics a Ayna, complementant l´activitat agrícola del cultiu d´oli d´oliva verge extra ecològic.
La producció ecològica d'ous campers i l'oli d'oliva ha estat acompanyada d'actuacions de màrqueting amb el disseny d'una imatge corporativa. L'explotació desenvolupa les seves activitats amb un ús responsable d'energia i de recursos naturals, respectant la biodiversitat i l'equilibri ecològic, protegint la fertilitat del sòl i la qualitat de l'aigua.
Es tracta de projectes basats en activitats agràries i ramaderes sostenibles, eficients a l'obtenció de productes de qualitat, que responen a la demanda dels consumidors i que integren estratègies de comercialització i promoció.
Quatre projectes més han estat premiats en la categoria d'“Excel·lència a la innovació en diversificació de l'activitat econòmica al medi rural”
Salveu l'ovella guirra a Ayora, València, és una iniciativa impulsada per una dona per salvar la raça autòctona valenciana d'ovella guirra, en perill d'extinció, i en una zona pràcticament abandonada.
L'objectiu del projecte es fonamenta a trencar les línies de consanguinitat de les ovelles, estudiar el prototip racial i paràmetres zoomètrics, viabilitat, índex productiu, crear de l'associació AGUIRRA (Associació de Ramaders Valencians de la Raça Guirra), determinar-la com a raça no valina, aconseguir la marca de qualitat i crear l'Associació.
A Sotres, Astúries, “Aula de formatge de cabrals” és un altre dels projectes premiats. Se centra en crear una empresa innovadora per a la producció de formatges de cabrals, basant-se en l'experiència d'un petit negoci de tradició familiar. A més desenvolupa les activitats com a “Aula del Formatge Cabrales”, on s'ha creat un espai per a visites guiades al turisme.
La formatgeria, gràcies a les activitats complementàries de divulgació que desenvolupa, constitueix un exemple d'emprenedoria per a les dones i els joves de la zona rural, demostrant així les possibilitats de creació d'ocupació a través del relleu generacional.
Per la seva banda "L'exclusiva. Logística local" de Sòria, suposa un canvi de model d'una empresa cap a un sistema d'innovació social, que busca cobrir les necessitats socials bàsiques al medi rural de la província de Sòria.
En base a les necessitats detectades es realitza una distribució a domicili dels productes agroalimentaris i serveis demandats a zones despoblades de Sòria, atenent unes 3.000 famílies, sense cost afegit per als beneficiaris, ja que ho costegen els proveïdors amb un percentatge sobre el volum de venda. El nou model de negoci de logística social contribueix a fixar població al territori en zones sensibles.
La cooperativa navarresa d'iniciativa social Ernaizu S. Coop ha rebut el premi per crear llocs de treball i dotar de serveis la vall Basaburua, així com ser motor de desenvolupament econòmic respectuós amb el medi ambient i la cultura de la vall.
El projecte cerca el desenvolupament socioeconòmic i engódeno de la vall, millorar els serveis, promocionar la cohesió social i dinàmica de la vall, mitjançant la creació de llocs de treball i la conciliació de la vida laboral i familiar. A aquest efecte desenvolupen activitats, entre les quals destaca la creació i gestió de la botiga-bar i de la posada d'Orokieta.
Tots aquests projectes compleixen amb l'objectiu de diversificar l'activitat econòmica del medi rural mitjançant activitats complementàries, a la producció agroalimentària, a recursos locals ia aspectes tradicionals de l'activitat agrària i agroalimentària, que afavoreixen nous àmbits econòmics o generen ocupació al medi rural.
El Ministeri lliura aquests premis, des de la seva primera edició el 2010, com a mesura de promoció de projectes destacables i desenvolupats per dones rurals. Amb ells també es vol fomentar la participació activa d'associacions i entitats representatives relacionades amb les dones rurals.