
01 de juny de 2022
L'actual maneig ramader dels conills per a la producció de carn obliga els professionals a utilitzar antibiòtics per assegurar-ne la salut. El Grup Operatiu TIRAC treballa per millorar el tractament dels problemes digestius en conills d'esquer.
El Grup Operatiu TIRAC treballa per garantir la salut dels conills d'esquer reduint l'ús d'antibiòtics
- El Grup Operatiu busca reduir o eliminar el consum d'antibiòtics als conills destinats a carn per mantenir la seva salut i rendibilitat
- Si té èxit, el projecte pot millorar la qualitat de la carn i afavorir la salut del consumidor, mantenint la rendibilitat del ramader
L'actual maneig ramader dels conills per a la producció de carn obliga els professionals a utilitzar antibiòtics per assegurar-ne la salut.
Amb l'objectiu de suprimir o disminuir la utilització d'aquests medicaments, el Grup Operatiu TIRAC (GO TIRAC) va començar l'any passat la seva activitat a Galícia, Madrid i Navarra per millorar el tractament dels problemes digestius en conills d'esquer. Segons asseguren, la reducció de l'ús d'antibiòtics suposa el repte principal del sector cunícola, “i és molt probable que la manca de solucions aboqui al fracàs al sector”.
Solucions del GO
Per aconseguir minorar o eliminar la necessitat d'aquests medicaments, el Grup Operatiu TIRAC ha apostat per una sèrie d' estratègies nutricionals en l'alimentació d'aquests animals que permetin millorar la salut intestinal :
- Creació de pinsos amb baix nivell de proteïnes
- Amb moderat nivell de fibra soluble
- Incorporació de macroalgues i/o extractes d' algues , aprofitant descarts, insums, residus i/o espècies d'algues marines amb valor nutricional
Subsidiàriament, la solució d'aquest problema pot facilitar la consecució de dos objectius més: obtenir una carn de millor qualitat i aconseguir augmentar el valor del sector de la producció d' algues , en cas que aquestes es puguin incorporar finalment a la formulació de pinsos per a l'animal.
Fases del projecte
El projecte consta de 5 activitats o fases que s'estan realitzant per aquest ordre:
- Enquesta a ramaders: enquesta al sector realitzada a principis de 2021 per conèixer els problemes reals al voltant de la salut i l'ús d'antibiòtics a les granges de conills.
- Valoració i utilització: realització d'assajos a granges i complexos des del juny del 2021 per comprovar, entre altres coses, l'efectivitat digestiva de certs tipus de fibres.
- Identificació d' alga/subproducte/extracte amb més efecte sobre la salut intestinal en el gasap després del deslletament.
- Avaluació de la millor estratègia nutricional sobre la salut intestinal evitant la utilització d'antibiòtics a l'esquer.
- Divulgació i transferència de resultats: amb el tancament del projecte el primer trimestre del 2023.
Segons relata a la Xarxa Rural Nacional (RRN) Eugenio Cegarra, el director tècnic d'assumptes reglamentaris de De Heus , l'empresa de nutrició que pilota el GO TIRAC, el projecte es troba a la segona fase.
“Hem fet quatre assajos”, explica. "Actualment, ens trobem recopilant dades i els seus resultats encara no són determinants. Això sí, amb els tractaments ja aplicats hem pogut descartar alguns usos nutricionals com el de la fibra insoluble. Així mateix, podem confirmar que el tractament antimicrobià redueix la mortalitat".
El sector cunícola espanyol, segons Cegarra, és dels més forts a nivell mundial i s'està “posicionant a l'avantguarda”. Amb això, la feina del GO pot “ser molt útil” i generar nous avantatges utilitzables per qualsevol ramader a nivell mundial.
Components i finançament
El Grup Operatiu està format per 5 membres sol·licitants ( De Heus Nutrició Animal SA , Fundació Empresa-Universitat Gallega ( FEUGA ), que representa el GO; Porto-Muiños SL , la Universitat de Santiago de Compostel·la ( USC ), la Universitat Politècnica de Madrid ( UPM ), Criadors de Conill de Naraba Societat Cooperativa , l' Associació de productors de conills de Galícia (PROGACUN) i Granja J. Echegoyen SL ).
El projecte té un pressupost de 492.580,38€, amb una subvenció total de 485.043,58€. Està cofinançat en un 80% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) de la Unió Europea i un 20% pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, dins del Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2020.