
17 de setembre de 2021
A Espanya, el 85% del nostre territori és rural, però només el 20% de la població hi té la seva residència. Aquesta part de la població té un paper clau en el manteniment del territori, en la conservació dels valors naturals i culturals extraordinaris del nostre país, en la cohesió i l'ordenació territorial i en el manteniment de la nostra seguretat alimentària. Tot i això, una gran part d'aquesta població rural ha manifestat sentir-se poc considerada.
- La Xarxa Rural Nacional (RRN) organitza una trobada sobre “Joves i la Visió a Llarg Termini per a les Zones Rurals de la Unió Europea”
- El ministre d?Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha inaugurat la trobada
- La Comissió Europea ha establert una visió a llarg termini per a les zones rurals de la UE fins al 2040 que inclou un pla d'acció rural
Per això, el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha inaugurat la jornada de la Xarxa Rural Nacional (RRN) sobre “Joves i la Visió a Llarg Termini per a les Zones Rurals de la Unió Europea” i en la qual hi han participat prop de 200 persones.
Luis Planas ha destacat l'intens treball que està fent el Ministeri en el disseny del futur Pla Estratègic de la Política Agrària Comuna (PAC). La nova PAC del període 2023-2027 recull 3 reptes fonamentals per a Espanya:
- El relleu generacional , ja que sense la següent generació no hi ha cap futur.
És per això que durant aquest semestre, el treball de la Xarxa Rural Nacional es focalitza a la població més jove del medi rural, que serà la protagonista del llarg termini de les nostres zones rurals.
- La bretxa de gènere , ja que sense dones “no hi ha futur”, com ha expressat Luis Planas.
En aquest aspecte, el Ministeri ha tingut un paper fonamental en l‟enfocament de gènere de la nova PAC, orientant-la en clau d‟ igualtat .
- La digitalització del medi rural, que permetrà el desenvolupament de nous models de negoci i l'optimització dels ja existents.
En aquest sentit, el ministre ha destacat que la connectivitat de tot el territori del país és un compromís dʻaquest Govern i és per això que el 2025 la banda ampla arribarà a tot el territori, inclòs el medi rural.
Jornada
María Gafo, de la direcció general d'Agricultura a Brussel·les (DGAgri), ha presentat la comunicació sobre la visió a llarg termini per a les zones rurals de la UE fins al 2040 que la Comissió Europea (CE) va publicar el mes de juliol passat.
Gafo ha repassat els 4 àmbits d'acció sobre els quals es fonamenta aquesta visió, i que han servit a la RRN per classificar per sales temàtiques els participants de la jornada:
- Fortalesa : a través de la dotació de serveis. Aquí hi juga un paper fonamental la innovació.
- Connectivitat : renfort dels sistemes de transports i de la connectivitat a internet.
- Resiliència : sostenibilitat mediambiental, agrària i social (inclusió).
- Prosperitat : a través de la diversificació de les activitats econòmiques a les àrees rurals.
Gafo ha recordat que, de la consulta pública que la Comissió Europea va obrir per dissenyar aquesta visió a llarg termini el 2020, Espanya ha estat el país comunitari que més participació hi ha tingut.
Reptes i mesures
Maria Gafo ha plantejat els reptes que ha de solucionar Europa de cara al 2040: repte demogràfic, renda deficitària, serveis públics, connexions físiques i digitals i –per a més inri, i com a novetat– la recuperació de la pandèmia de la COVID19 a què s'enfronten les àrees rurals i urbanes.
Per això, La comunicació de la visió a llarg termini per a les zones rurals proposa el desenvolupament tant d‟un pacte rural com d‟un pla d‟acció rural per part de la Unió Europea.
El Pacte Rural abraça interlocutors locals, regionals, nacionals i de la UE que participaran en la consecució dels objectius comuns de la visió i en fomentar la cohesió econòmica, social i territorial. Per això, es valdran de les xarxes rurals de cada Estat membre com a marc de contacte i de debat. El Pla d'acció rural inclou la prestació de suport polític a les àrees rurals a través de la PAC i de la política de cohesió.
Calendari i propers passos a seguir
Els terminis que s'ha marcat la CE per complir la visió a llarg termini per a les àrees rurals són:
- Fins a finals de 2021 : la CE i el Comitè de les Regions materialitzaran quines vies cal seguir per a la consecució dels objectius.
- 2021-2023: llançament del Pacte Rural .
- Finals 2023 : avaluació del Pla d'Acció Rural .
- 2024: reflexions sobre el nou període de programació 2028-2034.
La RRN i l'Europa Rural 2040
En el cas d'Espanya, la Xarxa Rural Nacional (RRN) va ser l'entitat encarregada de difondre, animar i donar suport a les entitats del territori perquè organitzessin els tallers participatius - a través de les Antenes Regionals - i d'enviar els resultats a la Xarxa Rural Europea.
Per això, les Antenes Regionals de la RRN van desenvolupar un total de deu jornades de difusió entre el 8 i el 13 de gener de 2021 i es van encarregar més tard de recopilar els resultats dels tallers organitzats per les entitats locals de desenvolupament rural de les comunitats autònomes. Els resultats obtinguts van ser els següents .
Podeu ampliar informació sobre la visió a llarg termini per a les zones rurals de la UE aquí .