
31 de maig de 2021
31.05.2021. Però, qui pensa de veritat en allò rural? Sota aquesta premissa, la IV Fira Nacional per a la Repoblació de l'Espanya Rural “Presura20”, organitzada per l'espai de coworking El Hueco, ha convertit Sòria en una cimera sobre el repte demogràfic amb figures de màxima responsabilitat política en aquest àmbit, i de destacats treballadors en matèria de desenvolupament rural.
- La Fira Nacional per a la Repoblació de l'Espanya Rural “Presura20” concentra a Sòria màxims dirigents polítics i exponents del desenvolupament rural per abordar el repte demogràfic
La fira va tenir lloc el 28 de maig després de diverses cancel·lacions degudes a la pandèmia. Al contrari que en edicions anteriors, en què la fira durava 3 dies i tenia expositors del món rural, aquest any ha comptat només amb els ponents, sense assistència de públic general.
La trobada ha reclamat el mateix paper primordial a nivell legislatiu que ja juga el medi rural per a la societat, alhora que s'ha emfatitzat en la necessitat imperiosa d'enganxar els nuclis rurals a la nova era digital en què estan entrant les societats cosmopolites.
Mecanisme rural de garantia
Joaquín Alcaide, director del Hueco , va inaugurar la jornada reivindicant una “ruralització” de les lleis, és a dir, demanant una legislació específica per al medi rural. En paraules d´Alcaide, la nova ruralitat del segle XXI passa per 2 pilars: l´emprenedoria rural i la innovació social.
Tot seguit, el president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, va constatar amb dades una “migració interprovincial entre nuclis urbans i rurals” i va marcar alguns dels objectius prioritaris del Govern en la propera estratègia de repte demogràfic:
- Cohesió territorial, per revitalitzar els pobles.
- Connectivitat al 100%, tant en banda ampla com en connexions logístiques.
- Mesures tangibles per als veïns.
La trobada ha servit per presentar la feina duta a terme pel G100 – un grup d'experts en matèries rurals creat per El Hueco – per posar en marxa a Espanya un “Mecanisme Rural de Garantia” ( Rural Proofing ), que serviria per revisar l'actual legislació rural i garantir que les noves lleis beneficiïn no només les urbs sinó també els pobles. En definitiva, que el medi rural sigui considerat en la presa de decisions polítiques. Aquest mecanisme ja funciona a altres països com Anglaterra, Canadà i Finlàndia.
Reflexions rurals
“No hi ha pobles sense futur: hi ha pobles sense projectes”. Després d'aquesta premissa llançada com a tret de sortida per part del moderador de les taules rodones, Raúl Conde, periodista del diari El Mundo, s'han succeït una sèrie de xerrades i trobades entre nombroses personalitats de diferent índole: Ione Belarra, ministra de Drets Socials i Agenda 2030; Concha Andreu, presidenta del Govern de la Rioja; Pablo Casado, president del Partit Popular; María Chivite presidenta del Govern de Navarra; José Luis, Rodríguez Zapatero, expresident del Govern d'Espanya; Manuel Campo Vidal, periodista i una llarga llista més de personalitats que han anat protagonitzant diverses taules rodones. La cloenda de la fira la va fer Teresa Ribera, ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.
Un denominador comú ha unit totes les intervencions: el factor digital i la necessitat que l'Espanya rural no es quedi enrere ni endarrerida en els nous temps. “La digitalització comporta descentralització : aquesta és la gran oportunitat per al món rural”, ha assenyalat Elena Pisonero, presidenta de la Fundació de la Maragateria .
O, com ha apuntat el periodista Manuel Campo Vidal, "ja s'ha acabat el temps del lament i del diagnòstic. Ja només queda proposar solucions".
Podeu veure la fira íntegra aquí .