Intercanvi d'experiències entre grups operatius i projectes innovadors sobre sòls


Intercambio de experiencias entre Grupos Operativos y Proyectos Innovadores

08 de abril de 2021
Innovación

07/04/2021 El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), a través de la Subdirecció d'Innovació i Digitalització, ha organitzat una jornada d'intercanvi d'experiències entre grups operatius i projectes innovadors sobre sòls, en què s'han tractat temes relacionats amb l'adaptació, protecció i restauració del sòl. experiències entre projectes innovadors en diferents temes d'aquí a mitjans de juny de 2021.


  • El MAPA ha organitzat una trobada entre grups operatius i projectes innovadors sobre sòls.
  • Durant la trobada, els participants han pogut intercanviar coneixements i experiències per a la protecció i millora del sòl i establir sinergies entre ells.

Jornada virtual

Durant la trobada, amb més de 200 persones inscrites , s'han exposat les mesures d'innovació en la programació de desenvolupament rural, i s'ha fet èmfasi al Programa Marc com a principal instrument de la UE per donar suport a la recerca i la innovació. A més, s'ha comptat amb la intervenció de Carmen Vela, membre del Comitè de la Missió Salut del Sòl i Aliments , i Rocio Lansac, representant del Grup Espejo a Espanya ; que han recalcat la importància de mantenir uns sòls saludables i han presentat els objectius de la missió i les accions que s'estan fent a Espanya en aquest àmbit.

A l'intercanvi s'han presentat 5 Grups Operatius i Projectes Innovadors de caràcter regional i nacional, i un projecte H2020 d'àmbit internacional. Els participants han compartit iniciatives, resultats, avenços i experiències en la matèria, amb dos torns dintercanvi dopinions i debat obert als assistents:

  • SHUI (Projecte H2020): Soil Hydrology research platform Underpinning Innovation to manage water scarcity in European and Chinese cropping systems.
  • GO MOSOEX (PNDR): Augment de matèria orgànica i gestió sostenible de sistemes extensius.
  • GO CARBOCERT (PNDR): Quantificació i certificació de carboni orgànic a sòls agrícoles mediterranis.
  • GO LEÑOSOST ( PDR Madrid): Adaptació de sòls agrícoles a escenaris de canvi climàtics. Conservació i augment de carboni en cultius llenyosos.
  • GO 4 Retorns (PDR Andalusia): Restauració de sòls degradats.
  • TERRENOFERTIL (PDR Cantàbria): Horticultura ecològica basada en la gestió de la fertilitat del sòl.

A la clausura de la jornada s'han exposat, d'una banda, les principals conclusions extretes de cada projecte i, de l'altra, s'ha posat de manifest la importància de tenir una base innovadora que proposi solucions que ens permetin fer front als problemes existents, la necessitat d'establir sinergies entre diferents iniciatives, amb un enfocament multiactor i, en definitiva, el paper dels sòls com el seu hàbitat.

Què és la innovació?

La innovació és un instrument essencial per assolir un sector agrícola i forestal sostenible i competitiu dins l'àmbit europeu. En l'àmbit de l'agricultura i el medi rural, segons l'Estratègia Europa 2020 i els objectius generals de la Política Agrícola Comuna, la innovació es considera una prioritat transversal indispensable per assolir els objectius de la política rural europea.

Tota la informació sobre aquesta jornada es troba a la pàgina web de la Xarxa Rural Nacional.

La propera jornada tindrà lloc el 21 d'abril i abordarà la temàtica de valorització de subproductes a l'agricultura, ramaderia i indústria agroalimentària (properament trobareu tota la informació i l'enllaç d'inscripció a la pàgina web de la Xarxa Rural Nacional).