
28 de gener de 2021
28/01/2021. La Xarxa Rural Nacional (RRN) publica avui 6 dossiers – dins d'una sèrie de 14 volums– en què es recopilen els treballs de recerca duts a terme pels diferents grups operatius i projectes d'innovació en matèria de desenvolupament rural a nivell nacional i europeu.
- Fins a un total de 14 volums recullen les investigacions que duen a terme els grups operatius i projectes d'innovació en nom del desenvolupament rural
- La innovació – recollida a la mesura 16.1 i 16.2 del Pla Nacional de Desenvolupament Rural – és un pilar fonamental en la sostenibilitat del medi rural
- La RRN organitza periòdicament intercanvis d'experiències en innovació on els diferents equips exposen els seus avenços i resultats
![]() |
Els Grups Operatius són agrupacions d'actors de diferents perfils - com ara agricultors, ramaders, silvicultors, indústries agroalimentàries o forestals, centres públics o privats de R+D+i de formació i assessorament, centres tecnològics o institucions sense ànim de lucre - que s'associen entre si per aconseguir una solució innovadora que resolgui. El sistema de treball sempre és conjunt i multisectorial.
L' objectiu dels 14 dossiers és donar a conèixer les iniciatives innovadores i facilitar l'intercanvi de coneixements des de l'àmbit de la investigació fins a l'aplicació pràctica. Més en un medi, com el rural, que tradicionalment i fins ara ha tingut més difícil accedir a la ciència.
Dosiers
Els 6 dossiers publicats per la RRN , del total de 14 publicacions previstes, versen sobre les següents temàtiques:
1. Regadius ; La RRN va organitzar el 13 de febrer del 2020 un intercanvi entre projectes d'innovació sobre aquesta temàtica al qual van assistir més de 60 persones. S'hi va analitzar la importància del regadiu al sector agrícola, atès que la superfície de regadius a Espanya és del 29% del total comunitari.
2. agricultura ecològica ; L'intercanvi entre projectes d'innovació sobre aquesta temàtica va ser el 25 de febrer de 2020, i hi van assistir 70 persones. En ell es va estudiar la importància de l'agricultura ecològica al territori nacional, atès que Espanya se situa al capdavant de la Unió Europea en agricultura ecològica .
3. sanitat animal ; Aquesta jornada va tenir lloc el 12 de maig del 2020 de forma virtual entre 90 agents implicats. S'hi van examinar les normatives sobre les resistències a productes antimicrobians i l'aplicació de tècniques de bioseguretat , concretament en ramaderia extensiva, on es constata l'ús de pastures comunals, que dificulta l'avenç cap a una ramaderia més sostenible.
4. Sanitat vegetal ; Els equips especialitzats es van reunir el 3 de juny del 2020 en una trobada virtual entre 60 persones. Es va analitzar el desenvolupament de la legislació fitosanitària nacional i la transposició de la legislació europea. A més, es va destacar el treball en l'elaboració de les Guies de Gestió Integrada de Plagues, que serveixen d'orientació als pagesos en el maneig dels cultius.
5. Millora en Indústries Agroalimentàries; Uns 90 investigadors en aquesta matèria van acudir a l'anomenada virtual de la RRN el 16 de juny de 2020. S'hi va assenyalar que la indústria agroalimentària es troba desenvolupant noves tècniques de conservació dels aliments, cosa que permet una major seguretat alimentària des del punt de vista de la innocuïtat dels aliments. Això facilita l'obertura del sector a nous mercats , mantenint les característiques organolèptiques dels aliments i redundant en un augment de la competitivitat de la indústria agroalimentària d'Espanya.
6. fertilització ; Aquesta temàtica va ser coberta el 8 de juliol del 2020 virtualment per 60 especialistes en la matèria. En aquesta jornada es va subratllar l'avenç en noves tècniques per aconseguir fertilitzants més sostenibles, que a més permeten la reutilització de residus biològics, cosa que és una aposta per l'economia circular.
Innovació
La innovació és una prioritat transversal de la política de desenvolupament rural en el període de programació 2014-2020 . El principal instrument per impulsar i accelerar la innovació al medi rural és l' Associació Europea per a la innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícola (AEI-agri - EIP-agri en anglès). L'AEI-agri pretén accelerar la innovació al sector agroalimentari i forestal i, per tant, al medi rural, així com la divulgació i disseminació d'experiències exitoses al territori, a través de projectes innovadors concrets.
Paral·lelament, en el context europeu, es desenvolupen altres polítiques amb què apareixen sinergies en l'aposta per la innovació al medi rural. Així, entre d'altres, s'hi inclouen projectes i xarxes temàtiques Horizonte 2020, programa marc de recerca que inclou temàtiques relacionades amb el sector agroalimentari i forestal.