
02 de març de 2020
26/02/2020. La innovació és el factor clau que aglutina aquests grups de treball. S'han presentat 12 projectes que pretenen transmetre les seves possibilitats de rèplica a la resta de participants.
La Xarxa Rural Nacional (RRN) ha reunit els principals agents de l'àmbit de l'agricultura ecològica, els quals estan articulats, entre d'altres, al voltant de la figura dels Grups Operatius i Projectes Innovadors: grups de diferents tipus d'organitzacions i experts que treballen conjuntament sobre un problema a resoldre des de l'enfocament de la innovació i, per altra banda, projectes que s'executen per posar-los.
En aquesta trobada s'han presentat dotze projectes amb l'objectiu de debatre'n els resultats, oportunitats, reptes i la possibilitat de transferència de les innovacions que estan desenvolupant al seu camp. Entre els projectes presentats, es trobaven finançats per FEADER , el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, i altres desenvolupats sota el programa marc de recerca europea Horizonte 2020 i xarxes temàtiques. D'aquesta manera, es millorarà la feina en xarxa entre els beneficiaris de diverses polítiques europees.
Espanya, al capdavant
Després d'una introducció de la mà de Patricia Martínez, Cap d'Àrea de la Subdirecció General de Dinamització del Medi Rural del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) - exposant el rol de la RRN com a plataforma de trobada i d'informació per a la divulgació del desenvolupament rural - José Miguel González Otero, de la Subdirecció General de Qualitat Diferenciada la Unió Europea en aquesta matèria, gràcies a levolució del nombre dindústries associades a aquest tipus de producció.
Cecilia Bretal Koenig, de la Subdirecció General d'Innovació i Digitalització del MAPA, ha exposat l'evolució de les ajudes de l' Associació Europea de la Innovació (AEI-AGRI), en el marc del PNDR 2014-2020 , per a constitució dels Grups Operatius supraautonòmics , així com els projectes engegats per a potenciar per potenciar els processos engegats.
Sales de treball temàtiques
Els assistents han estat articulats al voltant de diferents sales de treball. Així, per temàtiques, els grups i projectes han estat els següents:
- Qualitat de llavors i millora genètica
Grups Operatius/Projectes: LIVESEED i el Grup Operatiu Associació per al foment conservació i producció vegetal autòctona i tradicional
Treballs i conclusions: Recuperar, tractar, millorar genèticament i fomentar l'ús de varietats de llavors ecològiques adaptades als sistemes agrícoles és clau i imprescindible per satisfer un tipus de producció i d'aliments la demanda dels quals va en augment. Actualment es presenta com a desafiament treballar en aquest àmbit per superar barreres de disponibilitat, ús i regulació al voltant de les llavors ecològiques.
- Tecnologies per a la informació
Grups Operatius/Projectes: Grup Operatiu AsturfarM2M i Petjada de l'aigua al sector ecològic andalús
Treballs i conclusions: La disponibilitat i l'accés del sector productiu, particularment l'ecològic, a eines tecnològiques es presenta com un repte que permetria facilitar les tasques a nivell d'explotació, fer un ús eficient dels recursos naturals i fer-ho més competitiu .
- Creació de xarxes
Grups Operatius/Projectes: Associació teixint xarxes i PTAEEX
Treballs i conclusions: Es constata la necessitat de connectar els agents de tot el sistema agroalimentari, transferir coneixement entre aquests, així com els resultats de les innovacions, posant èmfasi en conèixer les demandes del sector productiu . La creació de plataformes hi ajuda, però sí que cal continuar treballant en la seva construcció i consolidació.
- Qualitat de productes agroalimentaris
Grups Operatius/Projectes: Eco-llevat, sobre llevat ecològic per a l'elaboració de vins i el Grup Operatiu GOIAEX
Treballs i conclusions: S'ha debatut sobre la necessitat de posar més en valor el que aporta la investigació en la producció ecològica , concretament aquests grups/projectes tracten allò relatiu al desenvolupament de llevats. Aquestes aplicades a cultius i productes agroalimentaris ecològics permeten una millora en la vida comercial dels mateixos i fan el sector més competitiu.
- Transferència de coneixement
Grups Operatius/Projectes: Grup Operatiu ECOPIONET i Ok- Net Ecofeed
Treballs i conclusions: Es considera determinant per al sector ecològic avançar en la posada a disposició d'informació i innovacions desenvolupades als productors, i fer-la accessible per a ells. La creació de vies efectives perquè aquesta comunicació arribi es considera un àmbit en què cal avançar, concretament en la producció ecològica.
- Pràctiques precollita
Grups Operatius/Projectes: MACMHER i Trigopaneco
Treballs i conclusions: Explorar i difondre les tècniques gestió implementades a la fase de camp per millorar la qualitat de cultius ecològics, com l'eliminació de competència a la vinya i l'obtenció de blat fariner amb qualitats de panificació, pot permetre la seva exportació a altres sectors de producció ecològica, que són sistemes en què la demanda va cada vegada en augment.
Aquest cicle de reunions continuarà al març i abril, on es posarà el focus en àmbits com la sanitat vegetal agrícola, la sanitat animal i la indústria agroalimentària. Aquests esdeveniments seran divulgats per les xarxes socials de la RRN ia través del calendari d'esdeveniments de la web de la RRN.