
23 de abril de 2025
El grup Operatiu Tuber Label desenvolupa estratègies de posicionament i competitivitat de la tòfona negra espanyola als mercats
- El grup Operatiu Tuber Label desenvolupa estratègies de posicionament i competitivitat de la tòfona negra espanyola als mercats
- Aquest projecte d'innovació intenta apropar-se al consumidor oferint-li informació i mitjançant la creació de mercats pilot
Espanya és el principal productor de tòfona negra del món, exportant el 90% de la producció. Tot i això, amb prou feines es coneix, ja que amb prou feines hi ha cultura gastronòmica ni demanda interna relacionada amb aquest producte. I, a l'exterior, se la coneix com a “ tòfona del Périgord ”, per la seva tradicional comercialització francesa.
En aquest context, per posar en valor la tòfona negra, neix el Grup Operatiu (GO) Tuber Label , amb els objectius següents:
- Buscar eines per al sector tofoner que afavoreixin el posicionament i competitivitat als mercats , mitjançant la co-creació i cooperació entre tots els actors de la cadena de valor.
- Identificar el perfil del consumidor i arribar a segments nous del mercat.
- Generar valor afegit mitjançant la diferenciació de la tòfona negra, afavorint el seu posicionament als mercats i la comercialització directa pel productor.
Segons José Miguel Altelarrea, coordinador del GO, “el sector tofoner espanyol ja és líder mundial des del punt de vista de la producció, però no en la generació de valor afegit. diferenciar els seus productes per la seva qualitat estaran més ben preparats per posicionar-se al mercat. Aquí té un paper rellevant el consumidor: el particular i l'hostaler”. Per això, en el projecte s'han implicat les diferents baules de la cadena de valor.
Resultats
El GO va finalitzar la seva activitat el febrer de 2025 passat després d'executar les activitats previstes durant tres anys. En aquest temps, han obtingut els resultats següents.
- Generar un ecosistema socioeconòmic i tecnocultural del sector, que interaccioni amb la societat. Mitjançant accions enfocades a donar a conèixer el producte al consumidor durant tota la cadena de valor: com i on es produeix, rutes turístiques, punts de venda, forma de conservació, com cuinar-la oa quins restaurants degustar-la.
- Homologació d'estàndards de qualitat pel productor primari, facilitant-ne la diferenciació.
- Desenvolupament de mercats pilots , amb enfocament trufiturístic, que van servir com a punt de trobada entre els productors i els consumidors.
- Co-creació d'una smart label per a la tòfona negra. Una proposta consensuada de certificació per millorar la competitivitat del producte.
Participants i finançament
El projecte ha estat coordinat per Cesefor , associat a:
- Arotz Foods SA
- Federació Espanyola d'Empresaris de Bolets i Tòfones (FETRUSE)
- Associació per a la Certificació Espanyola Forestal (PEFC Espanya)
- Federació de les Associacions Forestals de Castella i Lleó (FAFCYLE)
I en col·laboració amb:
- Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC)
- Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT)
- Associació de Cultivadors i Recol·lectors de Tòfona a la Província de Sòria (ATRUSORIA)
A més, ha rebut una ajuda de 394.072,37 € procedent de l'Instrument de Recuperació Europeu ( EU Next Generation ) articulat a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural ( FEADER ) en el marc del Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2022 ( PNDR ).