Grup de treball proposat per Aseja-Associació espanyola d'empreses de parcs i jardins . Dirigit a actors i entitats del medi rural.
PROPOSTA :
Estudi per a la posada en valor dels espais verds rurals i forestals sota la col·laboració Público-Privada. Maig 2.015
Primer.- Introducció
La Xarxa Rural Nacional és una plataforma integrada pels principals actors del medi rural destinats a enfortir aliances, divulgar experiències i conformar un escenari comú amb tots els actors implicats en el desenvolupament sostenible del medi rural espanyol.
La proposta de crear un grup de treball pretén estudiar, quantificar i cercar noves formes de gestió que posin en valor la contribució econòmica, social i ambiental dels espais verds rurals i forestals a l'economia i la societat espanyola, incloent-hi activitats complementàries a les que es realitzen actualment.
El promotor del Grup és ASEJA i la participació estarà oberta a tots els membres de l'Assemblea, sent el Coordinador ASEJA.
Segon.- Objectius
L'objectiu d'aquest estudi és analitzar la posada en valor dels espais verds rurals i forestals mitjançant una gestió i explotació públic-privada adequada.
Tercer.- Metodologia
Per a la realització de l'estudi se seguiran les fases següents:
A) Cerca dinformació.
B) Anàlisi de la informació.
C) Emissió de resultats i redacció de linforme.
D) Elaboració del Pla de comunicació.
A) Cerca d'informació
La informació es recopilarà de les fonts següents:
À Informació subministrada per la pròpia xarxa rural
À Fonts Públiques: de Ministeris, Comunitats Autònomes i Ajuntaments.
À Estudis Internacionals.
À Altres fonts disponibles.
B) Anàlisi de la informació
L'anàlisi consistirà en:
³ Estudis que demostrin la importància dels espais verds rurals i forestals en termes econòmics i mediambientals per a la qualitat de vida per als habitants.
³ Estudis i referències que permetin realitzar extrapolacions raonables.
³ Estudis sobre l'evolució de la renda per càpita dels municipis propers a desenvolupaments de zones rurals on s'hagi fet alguna actuació.
³ Anàlisi de formes de col·laboració publicoprivada en la gestió dels espais verds rurals i forestals.
C) Emissió de resultats i redacció de linforme.
El resultat del treball serà un informe que reculli la importància dels espais verds rurals i forestals en diferents àmbits:
Termes econòmics:
³ Potencial de generació d‟activitat econòmica.
³ Valoració econòmica de les zones verdes rurals.
³ Aportació a la imatge i atractiu del medi rural.
En l'estimació de l'impacte econòmic es tindrien en compte no només els efectes directes, és a dir, la riquesa i l'ocupació que genera la pròpia activitat al medi rural, sinó també els indirectes i els induïts. Aquests últims tenen a veure amb les inversions i despeses realitzades al medi rural per al desenvolupament de les activitats, que redunden en la generació de riquesa i ocupació addicional en els sectors que formen part de la seva cadena de valor. La quantificació dels efectes indirectes i induïts es fa mitjançant un model Input-Output de la Comptabilitat Nacional espanyola (les taules input-output són un instrument estadístic que mesura els fluxos d'intercanvi entre els diferents sectors de l'economia, i permet així reconstruir-ne la cadena de valor).
Termes socials i mediambientals
³ Reactivació de l'ocupació i l'activitat al medi rural.
³ Contribució a la lluita contra el canvi climàtic.
³ Contribució a la biodiversitat, la sostenibilitat i l'estalvi energètic.
Activitats complementàries que es puguin desenvolupar
³ Descripció general de la mesura i mitjans necessaris per al seu desenvolupament.
³ Classificació de mesures en funció de la seva contribució a l'optimització socioeconòmica de la inversió.
³ Classificació de les mesures en funció del vector principal utilitzat per maximitzar el benefici social: ocupació, desenvolupament rural, ambiental, cultural i patrimonial.
En definitiva l'estudi planteja la posada en valor a través de noves fórmules de gestió en què intervingui la col·laboració publicoprivada per als espais verds rurals i forestals que a més de ser generadores de riquesa del sector primari, donin un impuls al sector terciari a través de zones d'oci i esbarjo, que millorin la qualitat de vida dels habitants i visitants de les mateixes. Sense oblidar les conseqüències econòmiques, mediambientals i socials que té l'abandonament de zones verdes rurals o el cost de regeneració dels espais que no han estat mantinguts o en què aquesta tasca ha estat realitzada de manera poc adequada.
Per a la realització de lestudi es consultarà a assessories de reconegut prestigi i el finançament es cercarà a través dempreses o associacions interessades a patrocinar lestudi i ajuts públics a què es pugui accedir.
D) Elaboració del Pla de comunicació.
Mitjançant el Pla de Comunicació es cercaria donar a conèixer la informació resultant, ressaltant la importància d'una adequada gestió i explotació dels espais verds rurals i forestals, i la seva publicació en diferents mitjans per augmentar-ne la difusió. Inclouria una estratègia de difusió de l'estudi, identificant-ne els possibles destinataris.
E) Calendari d'Actuacions:
a) Remissió Proposta. Maig 2015
b) Aprovació constitució grup (si és el cas). Juny 2015
c) Reunió del Grup per a preparació de treballs. Juliol 2015.
d) Preveiem un termini entre 3 i 6 mesos per preparar un estudi d'aquestes característiques. Com a resultat es lliuraria:
À Un informe en format Word amb el detall dels resultats, així com la metodologia, les fonts d'informació i les hipòtesis emprades.
À Un resum executiu a Power Point.
No requiere inscripción o la inscripción es externa.
No requiere inscripción o la inscripción es externa.