El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació concedeix els XI Premis d'Excel·lència a la Innovació per a Dones Rurals


premios de excelencia a la innovación para mujeres rurales

09 de octubre de 2020
Mujeres

09/10/2020. El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha concedit els “Premis d'Excel·lència a la Innovació per a Dones Rurals” que, en la seva onzena edició, han premiat els treballs de deu iniciatives per a la posada en valor de les dones al medi rural. El ministre Luis Planas lliurarà els premis el proper 14 d'octubre, un dia abans de la commemoració del Dia Internacional de les Dones Rurals


  • Reconeixen la tasca de deu iniciatives per a la posada en valor de les dones al medi rural, a les seves categories d'Innovació en l'activitat agrària, Innovació en la diversificació de l'activitat econòmica del medi rural o zones costaneres rurals, Comunicació i un reconeixement honorífic
  • El Ministeri convoca anualment aquests premis per donar visibilitat a la feina de les dones rurals en la diversificació de l'activitat econòmica i les actuacions emprenedores al territori

En aquesta edició del 2020 s'han concedit tres premis per cadascuna de les categories d'“Excel·lència a la innovació en l'activitat agrària”, “Excel·lència a la innovació en la diversificació de l'activitat econòmica del medi rural o zones costaneres rurals” i “Excel·lència a la comunicació”. Així mateix, s'ha concedit un reconeixement de caràcter honorífic per la trajectòria vinculada al suport a les dones al medi rural.

Des del 2010, el Ministeri convoca anualment aquests premis amb l'objectiu de donar visibilitat a la tasca de les dones rurals en la diversificació de l'activitat econòmica i les actuacions emprenedores al territori.

Amb aquests premis, el Ministeri mostra el seu compromís amb les polítiques que impulsen la igualtat de gènere plena, afavoreixen l'accés a les joves a l'activitat agrària i fomenten la diversificació de l'activitat agrària al medi rural, fet que contribueix a frenar el despoblament dels entorns rurals.

EXCEL·LÈNCIA A LA INNOVACIÓ A L'ACTIVITAT AGRÀRIA
El primer premi a la categoria d'“Excel·lència a la Innovació de l'Activitat Agrària” ha recaigut en María Rosas Alcántara , de Vilafranca de Còrdova, pel seu projecte “Setacor: model de producció integrada de fongs i AOVE” . Es tracta d'un projecte circular en què els materials nodreixen entre si bolets i oliveres, formant un cercle on no es generen residus.

La transferència d'innovació i coneixement és un dels pilars del projecte Setacor, ja que una de les línies de negoci és el suport a emprenedors de tot Espanya i continents africà i americà.

El segon premi és per a Ana María Acevedo García , pel projecte “Flor Galana” , una explotació agrícola integrada de caràcter familiar, situada a Coaña (Astúries), dedicada a la producció de faba asturiana IGP i verdina. A més del seu cultiu i venda d'aquest producte, l'explotació compta amb botiga en línia i realitza visites guiades.

I el tercer premi s'ha concedit a María José Tallón García , per la iniciativa “Trasdesa Natur” , de Silleda (Pontevedra), dedicada a la producció i transformació de productes vegetals d'horta ecològica. Es tracta d'un projecte original i nou en l'àmbit rural gallec, pioner a més a més en el desenvolupament i aplicació de la tecnologia solar.

EXCEL·LÈNCIA A LA INNOVACIÓ EN LA DIVERSIFICACIÓ DE L'ACTIVITAT ECONÒMICA DEL MEDI RURAL O ZONES COSTANERES
El primer premi d'aquesta categoria ha estat concedit al projecte "Cabanyetes del bosc. La dispersió rural com a oportunitat per a la innovació" , presentat per la societat Do Artesanato , establerta a Outes (La Corunya) especialitzada en turisme sostenible i accessible.

Aquesta empresa familiar, creada per Saladina Turnes , Manuel Lema i la seva filla Renata, compta amb 146 places d'allotjament distribuïdes en diferents tipologies, entre les quals destaquen les cabanyetes del bosc, espais de gran qualitat situats entre les branques dels arbres. Compten amb quatre complexos de cabanes, situats en diferents nuclis rurals, de manera que s'evita la sobrecàrrega de turisme.

El segon premi és per al projecte “RIR & CO Disseny Tèxtil Artesà” , d' Inés Rodríguez Rodríguez , propietària d'un estudi tèxtil artesà ubicat a Allariz (Ourense), on es mostren utensilis antics relacionats amb la cultura rural tèxtil de la zona. Inés Rodríguez ven els seus productes a la botiga física ia través d'internet, on també ofereix productes d'altres artesans relacionats amb la marca Artesania de Galícia.

El projecte “Vermiduero-humus de cuc” , de Nazareth Aparicio Antón , ha merescut el tercer premi en aquesta categoria. Vermiduero és una empresa ubicada a Roa (Burgos), dedicada a la producció d'humus de cuc o vermicompost, una esmena orgànica que es diferencia d'un altre tipus d'adobs per la gran càrrega microbiana que té, utilitzable en agricultura ecològica.

EXCEL·LÈNCIA A LA COMUNICACIÓ
L'Associació Biela i Terra, de Saragossa, ha estat guardonada amb el primer premi d'Excel·lència a la Comunicació, pel seu projecte Biela i Terra.

Amb aquesta intenció, l'associació va realitzar entre el juliol i l'octubre del 2919 un recorregut de més de 2.800 quilòmetres amb bicicleta per visitar i visibilitzar 125 iniciatives, que abasten totes les baules de la cadena alimentària, prioritzant aquelles liderades o integrades per dones. Al llarg de la ruta es van entrevistar 81 dones, en un recorregut per noranta municipis d'Aragó, Navarra, la Rioja, Castella i Lleó, Astúries, Cantàbria i el País Basc.

Biela i Terra va recollir tot el material a la seva pàgina web i va ser difós a través de Facebook, Instagram i YouTube, així com mitjançant xerrades, trobades i tallers a diversos territoris.

El segon premi en aquest apartat ha estat concedit a “Dones a la Granja” , programa de televisió de Ràdio Televisió de Castella i Lleó en què es visibilitza el treball i paper de la dona en les tasques agrícoles i ramaderes, en un to divulgatiu. Destinat a un públic general i en horari de màxima audiència, mostra el treball al camp com una realitat, dotant de protagonisme les dones que realitzen les tasques en aquest sector.

El projecte “De portes al camp: dones al medi rural aragonès” , d' Aragó Radio , ha estat mereixedor del tercer premi. Aquest espai radiofònic d´informació agrícola i ramadera està dirigit i presentat per Carlos Espatolero. La visibilitat de les dones rurals aragoneses ha estat sempre una constant des de l'inici de les seves emissions, que s'ha reforçat amb la creació, el març del 2019, d'una secció específica cada dissabte per conèixer el treball i els projectes que dones rurals aragoneses desenvolupen al territori.

RECONEIXEMENT HONORÍFIC
En aquesta edició, s'ha atorgat un reconeixement honorífic a Rosa Gallardo , doctora enginyera agrònoma, que des del 2016 dirigeix l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrònoma i de Montes (ETSIAM), de la Universitat de Còrdova, la primera dona a dirigir-lo. Rosa Gallardo és una ferma defensora de la digitalització del sector agroalimentari, tant des de la seva posició a ETSIAM com als diferents fòrums i plataformes on participa.

L'apartat destinat a reconèixer els projectes d'Excel·lència a la Innovació en l'activitat pesquera o aqüícola ha quedat desert.