El medi rural aplica la innovació per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible


niño energía eólica renovables

23 de juny de 2020
Innovación

23/06/2020. El 25 de setembre de 2015, 193 països pertanyents a les Nacions Unides es van comprometre a complir 17 “Objectius de Desenvolupament Sostenible” (ODS) per a l'any 2030, raó per la qual també se'ls anomena “Agenda 2030”.


  • El 2015, les Nacions Unides va determinar 17 “Objectius de Desenvolupament Sostenible” per aconseguir el 2030.
  • Del total, 2 incideixen directament en el Desenvolupament Rural .

Els objectius persegueixen la igualtat entre les persones, protegir el planeta i assegurar la prosperitat com a part d'un nou contracte social global.

Tot i que els ODS no són jurídicament obligatoris, els governs els han adoptat com a propis i tenen la responsabilitat del seguiment. És una oportunitat perquè des de diferents escales (local, regional, estatal) es proposin accions específiques per desenvolupar una agenda d'acord amb la nova realitat mundial.

Desenvolupament Rural i ODS

L'acció per assolir els ODS s'ha de fer a molts nivells, però l'acció a nivell local és la més important. Des del medi rural són 2 els ODS que ens competeixen directament:

Objectiu 11 - Comunitats sostenibles

Espanya presenta un acusat envelliment de la població i un alt índex de despoblació rural, que provoca importants desequilibris territorials. S'ha incrementat el risc de pobresa i exclusió social, que es manifesta als transvasaments del poble a la ciutat.

L'envelliment de la població es dóna a 22 de les 50 províncies, existint una situació crítica a 14 d'elles. Només 10 comunitats autònomes tenen algun instrument d' ordenació territorial d'escala regional que serveixi de marc estratègic per a la planificació de les comunitats i dels seus territoris.

Les prioritats dactuació en aquest objectiu són:

- Gestió de residus (nuclis rurals).
– Protecció del patrimoni cultural i natural.
- Donar suport als vincles econòmics, socials i ambientals positius entre les zones urbanes, periurbanes i rurals enfortint la planificació del desenvolupament nacional i regional.

Per contribuir a aquest objectiu, resulta vital l'existència i actuació dels Grups d'Acció Locals (associacions publicoprivades de funcionament assembleari), així com dels Laboratoris Rurals o Rural Labs, els quals vertebren el territori a través d'accions locals amb vista al desenvolupament rural de cada àrea.

Objectiu 15 - Vida d'ecosistemes terrestres

Atesa la riquesa natural d'Espanya, la diversitat d'ambients presents al territori, la posició biogeogràfica i l'extensió de zones escassament poblades, es pot comprendre que la gestió de la superfície forestal, la biodiversitat i el patrimoni natural suposi un repte molt rellevant. A més, els dos tipus d'ecosistemes a què l'Agenda 2030 concedeix una especial atenció, els boscos i zones de muntanyes tenen una gran importància i extensió al territori espanyol.

Els boscos, i per extensió les muntanyes, constitueixen un element fonamental per al desenvolupament econòmic i social, amb especial incidència a les zones rurals . L'èxode de la població rural a les ciutats està generant nous reptes en unes superfícies que han estat intensament gestionades per la població per obtenir recursos naturals i alimentaris essencials, i que en poques dècades han passat a estar abandonades, amb les amenaces i riscos per a la seva estabilitat i diversitat.

Així mateix, milers de persones depenen directament de l'agricultura, però el 52% de la terra utilitzada per a aquesta activitat es veu afectada per la degradació del sòl. La pèrdua de terres cultivables s'estima en 30 a 35 vegades la taxa històrica (a nivell mundial).

Per això, d'aquí al 2030, es fa imprescindible lluitar contra la desertificació, rehabilitar les terres i els sòls degradats, i procurar assolir una agricultura amb efecte neutre en la degradació del sòl.

En aquest objectiu, juga una importància vital l'existència dels grups operatius i els projectes d'innovació (agrupacions d'actors de diferents perfils que s'associen per aconseguir una innovació per resoldre un problema o aprofitar una oportunitat), els quals, a través de projectes de recerca, desenvolupament i innovació, busquen solucions a les problemàtiques plantejades.

Història

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són hereus dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) i busquen ampliar els èxits aconseguits amb ells, així com assolir aquelles metes que no van ser aconseguides.

Els ODS, llançats oficialment el gener del 2016, reflecteixen una nova comprensió que el desenvolupament a tot arreu ha d'integrar el creixement econòmic, el benestar social i la protecció del medi ambient.

Fonts Dades:

Ríos Tobar (2017)
https://www.agenda2030.gob.es/es
https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/objetivos-de-desarrollo-sostenible/