Espanya opta amb 3 candidatures als Premis d'Inspiració Rural 2020 Europeus


Premios de Inspiración Rural 2020

18 de juny de 2020
Dinamización rural

18/06/2020. La Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (European Network Rural Development – ENRD) celebra per segon any consecutiu la seva edició dels Premis d'Inspiració Rural per guardonar els projectes de bones pràctiques cofinançats per FEADER que promocionin l'acció rural pel clima o la bioeconomia.


  • La Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (ENRD) selecciona 3 projectes espanyols de les 6 candidatures ofertes per la Xarxa Rural Nacional.
  • Els guardons compten amb 4 categories: Bioeconomia, Mitigació del Canvi Climàtic i Adaptació al Canvi Climàtic i Vot Popular Online.

La Xarxa Europea de Desenvolupament Rural ha preseleccionat tres projectes espanyols dentre els sis presentats per la Xarxa Rural Nacional. Dos s'han seleccionat a la categoria d' Adaptació al canvi climàtic o un per a la categoria de Mitigació del canvi climàtic . Els tres finalistes, juntament amb la resta de concursants, competeixen en una votació en línia dins d'una quarta categoria de Vot Popular Online que realitza el públic de tots els estats membres de la UE. La data límit per votar és el 25 de juny .

Els 3 projectes espanyols seleccionats competeixen entre els 15 finalistes seleccionats per la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural a tot Europa per a aquesta nova edició dels premis.

Finalistes espanyols

A la categoria d'“Adaptació al Canvi Climàtic” són 2 els projectes espanyols seleccionats:

Grup Operatiu Bardisses - Bardisses multifuncionals per a agricultura i biodiversitat a la Regió de Múrcia:

El projecte consisteix en el disseny, la implementació i el monitoratge d'equips multifuncionals a les bardisses de camps agrícoles per desenvolupar una agricultura sostenible i de baix impacte ambiental. En implantar vegetació perenne en aquestes bardisses, els sistemes agrícoles capturen més CO2, fet que contribueix a la mitigació del canvi climàtic.

La plantació i diversificació d'aquestes infraestructures verdes contribueixen a la fixació de carboni ia augmentar la resiliència dels sistemes agrícoles.

  ECOPIONET - Xarxa de Pioners Ecològics:

Ecopionet treballa en una xarxa d' intercanvi de coneixements en el camp de l' agricultura ecològica a terres de secà que s'estén des del camp científic fins al mateix agricultor per millorar-ne el coneixement sobre les noves tecnologies, la gestió de la terra i la comercialització. Això permet als agricultors augmentar la rendibilitat dels seus cultius mentre promouen pràctiques ecològiques per a la conservació del medi ambient.

Ecopionet es desenvolupa a zones de cereals de terres de secà de l'interior d'Espanya (Salamanca, Toledo i Guadalajara) on hi ha un gran abandó de la producció a causa de diferents factors, inclòs el canvi climàtic.

I a la categoria de “Mitigació del Canvi Climàtic” el projecte seleccionat ha estat:

ENFOCC - Energia, Boscos i Canvi Climàtic:

A través de la transferència de coneixements al voltant de l'energia, la silvicultura i el clima, el seu objectiu és contribuir a la gestió forestal sostenible i millorar les capacitats per mitigar i adaptar-se al canvi climàtic als territoris. Per això, es promou la construcció de calderes públiques de biomassa als municipis rurals i la gestió de diferents eines de comptabilitat energètica.

I edició 2019

A la primera convocatòria dels “Rural Inspiration Awards” el 2019, cada país de la UE podia presentar fins a 10 projectes en qualsevol de les diferents categories. La RRN va rebre 21 projectes per representar Espanya, en va presentar 10, i en van ser nominats 4 (Agroberry, Solar Energy, Cowocat Rural i Pobles vius).

Agroberry va aconseguir el premi a la millora de la competitivitat de les zones rurals.