El projecte AgriCapture busca reduir les emissions de carboni a través del sòl agrari


AgriCapture

15 de gener de 2025
Innovación
Cambio climático y gestión de recursos naturales
Resiliencia y competitividad

L'agricultura produeix una quarta part de les emissions mundials amb efecte d'hivernacle


  • L'agricultura produeix una quarta part de les emissions mundials amb efecte d'hivernacle
  • El projecte “AgriCapture” cerca la mitigació d'aquesta qüestió mitjançant la promulgació de mètodes de captura de carboni a terra

Les emissions de carboni a l'atmosfera conformen un dels factors principals que afavoreixen el canvi climàtic i hi ha moltes pràctiques promogudes per l'ésser humà que les incrementen. L'agricultura n'és una, suposa un 25% de les emissions d'efecte hivernacle mundials i un 12% de les de la Unió Europea (UE). Per tot això, sorgeixen diferents tècniques per mitigar aquest efecte com la conversió de les emissions de carboni en sòl sa, també conegut com a segrest de carboni al sòl .

AgriCapture és un projecte finançat per la UE que centra la tasca en aquesta tasca. A través de diferents tecnologies desenvolupa eines que faciliten l' agricultura regenerativa , mètode que agilitza el procés d'absorció del carboni gràcies a l'ús de cultius intel·ligents, i que poden ser utilitzades pels agricultors per crear un sòl sa.

Beneficis

La captura de carboni consisteix a prendre el CO 2 de l'atmosfera i introduir-lo a terra en forma de carboni orgànic. La naturalesa, les plantes, absorbeixen el CO 2 a la fotosíntesi i, posteriorment, emmagatzemen el carbó a terra (biosegrest). Aquest procés té grans beneficis:

  • Elimina grans quantitats de CO 2 .
  • Optimitza l'aireig i l'estructura millorant la qualitat del terra.
  • Augmenta els nutrients i proporciona un hàbitat per a la biota (conjunt d'espècies de plantes, animals i altres organismes que viuen en una àrea concreta) beneficiós per al terra.
  • Produeix cultius més sans i més grans collites.

Segons Igor Milosavljevic, consultor de GILab , una empresa que desenvolupa tecnologies innovadores en base a la geoinformàtica (ciència que resulta d'usar problemes geogràfics, cartografies i geociències), afirma que la captura de carboni del sòl pot arribar a eliminar 8.6 gigatones de CO 2 a l'any, la qual cosa es tradueix en el 3% de les gas.

Eines

L'agricultura regenerativa suposa un gran repte per a l'agricultura tradicional, per la qual cosa implica canvis respecte a pràctiques ja instal·lades. Aquí entra en joc “AgriCapture”, que utilitza diferents eines per oferir tecnologies flexibles i escalables:

  • Dades obtingudes del satèl·lit d'observació de la Terra , a més de les dades gratuïtes del sistema d'observació de la Terra Copernicus europeu.
  • Aprenentatge automàtic per crear un mapa del terra de cada zona determinada.
  • Mapeig d'incertesa per saber en quins punts cal obtenir una mostra del terra per millorar el mapa.

El projecte també ha desenvolupat algorismes per comprovar l'aplicació de mesures regeneratives pels agricultors, cosa que podria suposar el primer pas en la conformació d'un pla de subvencions per fomentar aquesta pràctica. A més, es planteja el desenvolupament d'una aplicació mòbil que amenitzi la recollida de mostres de sòl i avaluï costos i beneficis de la transició cap a l'agricultura regenerativa.

Finançament i participació

El projecte “AgriCapture” està finançat per fons europeus amb un pressupost de gairebé 3 milions d'euros i està coordinat per Sèrbia amb la participació de Bèlgica, Alemanya, Grècia, els Països Baixos, Polònia i el Regne Unit.