Una lliga de dones extraordinàries


Proyecto fotográfico “Heroicas”

30 de març de 2020
Mujeres

30/03/2020. El poble com a oportunitat. Aquest és l'objectiu que persegueix el treball fotogràfic “Heroiques”, gestat per Blanca Almazán Oteo i Marta Roldán Melgosa.


  • El projecte fotogràfic “Heroiques” mostra la vida de dones que s'han traslladat de la urbs al medi rural .
  • L'objectiu és transformar la imatge estereotipada de la “Espanya buidada”

Blanca i Marta, van crear el projecte de fotografia “La llum blava” per acostar-se a la realitat del territori rural i de la gent que hi viu i hi treballa. La visió que totes dues pretenen traslladar amb les seves fotografies és la de desmitificar la imatge de l'anomenada “Espanya buidada” i mostrar el medi rural com un lloc d' oportunitats per a les persones que s'hi instal·len.

Positivitzar el medi rural

Dins de La Luz Azul s'emmarca el projecte fotogràfic “Heroiques” i que mostra amb nom propi la vida i obra de 11 dones que, al contrari del que sol passar, no han realitzat l'anomenada “fugida il·lustrada” - llegiu, el trasllat del camp a la ciutat - sinó que han fet el camí invers: se n'han anat de les grans urbs al territori rural.

Juliana, Maria, Sheila, Elena, Sandra, Montse, Rosa, Pilar, Inma, Koya i Marisa. Elles són la lliga de dones extraordinàries que posen cara a aquestes onze històries d'oportunitats i de somnis fets realitat. Dones que, malgrat tenir la formació i el desenvolupament laboral a la ciutat, van apostar per mudar-se al medi rural buscant més qualitat de vida. Un trasllat que els permet exercir un paper fonamental en el desenvolupament del teixit cultural, social i econòmic dels nuclis rurals on s'instal·len.

Noms propis

María Polo, de 42 anys i nascuda a Madrid -biòloga de formació- resideix a Burgo de Osma i porta una piscifactoria alhora que muntarà pròximament un negoci de lloguer de canoes en un llac de la zona.

Pilar Nicolás va néixer a Madrid però es va traslladar a Abioncillo de Calatañazor per muntar el seu propi negoci de ceràmica.

Miriam Koya, de 45 anys i del Perú, treballa a l'artesania ia la venda de joieria en plata.

Rosa Calavia, de 52 anys i natural de Madrid, té l'única ferreteria de Berlanga de Duero…

Les seves històries demostren que dona rural no vol dir necessàriament ser dona agricultora com ens transmet l'esterotip. Això es pot ser. I també molt més.

Si volen aprofundir en les seves històries, passin i vegin:

https://laluzazulph.wixsite.com/fotografia

Fotos realitzades per: Blanca Almazán Oteo i Marta Roldán Melgosa