
01 de octubre de 2024
Els 11 grups d'acció local implicats en el projecte de cooperació destaquen que s'ha erigit com un “un referent per al medi rural” espanyol. La plataforma d'ocupació ja compta amb 2.300 ofertes de feina gestionades al llarg dels seus tres anys d'activitat.
- Els 11 grups d'acció local responsables del projecte han celebrat una jornada amb conclusions sobre les seves activitats
- La Plataforma ha gestionat 2.300 ofertes de feina en una web amb més de 6.500 persones inscrites i 10.500 empreses registrades
La continuació de dinamització rural i l'èxit dels projectes LEADER depèn de la creació de la posada en marxa de projectes de cooperació entre diferents grups d'acció local ( GAL ). Aquest fet, ara estudiat per la Comissió Europea (CE) , és visible en projectes que generen sinergies entre diferents territoris, fins i tot en una mateixa comunitat autònoma.
El passat 26 de setembre es va celebrar a Medina de Rioseco (Valladolid) la “Jornada de conclusions del projecte de cooperació regional +Empreses +Empleo +Rural” , on els responsables del projecte han presentat els resultats després de tres anys de funcionament.
El projecte “ +Empreses+Empleo+Rural” va néixer el 2021 gràcies a la iniciativa de 11 GAL de Castella i Lleó que van decidir unir les seves forces .
En les seves conclusions, el projecte destaca que s'ha erigit com a “un referent per al medi rural” espanyol, ja que es tracta de “la primera plataforma integral de recursos d'ocupació al medi rural”, un enfocament que els va valer el premi “Inspiració Agrària i Rural” ARIA 2023 de la Xarxa Europea de la PAC a la temàtica de “Teixit socioeconòmic de les zones rurals”.
A més del portal d'ocupació, “+Empresas+Empleo+Rural” lidera accions d'innovació tecnològica i suport al teixit empresarial de petites i mitjanes i empreses.
Resultats del projecte
L'èxit més gran del projecte és la creació de la plataforma, que compta amb:
- 6.500 persones registrades com a sol·licitants d'ocupació.
- 10.500 companyies registrades que ofereixen feina.
- 2.300 ofertes de feina gestionades al llarg de la seva activitat.
A l'hora de fomentar la participació ciutadana i la cooperació en la millora de la governança del medi rural s'han fet:
- Accions de formació per a gairebé 700 empreses en transformació digital.
- Activitats d' emprenedoria a les diferents comarques de Castella i Lleó on ha pres partit més de 1.500 joves .
La jornada també va repassar els reptes a què s'enfronten aquests GAL en el futur, com ara l'ocupació rural a la comunitat autònoma i les oportunitats d'emprenedoria rural. Aquests reptes es van desgranar en una taula d'experiències amb professionals de la ramaderia, l'assessoria, la sanitat animal i el sector agroalimentari de la zona.
Socis i finançament
El projecte està coordinat pel GAL val·lisoletà Associació Col·lectiu per al Desenvolupament Rural de Terra de Campos , i està conformat pels GAL Associació Segòvia Sud , Honorse Terra de Pinars i CODINSE ( Segòvia ) ; (Lleó); i ADECOCIR (Salamanca).
Ha comptat amb un finançament públic a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural ( FEADER ) de la Unió Europea en un 80%, un 14% de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural de la Junta de Castella i Lleó i un 6% del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació .