La Comissió Europea presenta l'informe sobre el futur de l'agricultura a Europa


La Comisión Europea presenta el informe sobre el futuro de la agricultura en Europa

09 de setembre de 2024
Resiliencia y competitividad

L'informe, titulat Una perspectiva comuna sobre l'agricultura i l'alimentació a Europa, constitueix el nou punt de partida en l'estratègia agrària europea


  • L'informe, titulat Una perspectiva comuna sobre l'agricultura i l'alimentació a Europa, constitueix el nou punt de partida en l'estratègia agrària europea
  • Aquest estudi configurarà la nova “Visió sobre l'Agricultura i l'Alimentació”, que es presentarà els propers mesos
  • Arran d'aquest informe, la Comissió Europea es planteja crear una nova plataforma que reuneixi les parts interessades de tot el sector agroalimentari, la societat civil i el món de la ciència per plantejar noves estratègies a favor de sistemes agroalimentaris més sostenibles i resilients

La Comissió Europea (CE) va presentar el 4 de setembre passat, com a arrencada del nou curs agrari i rural 2024-2025, l'informe titulat “Una perspectiva comuna sobre l'agricultura i l'alimentació a Europa” , el qual va ser encarregat per la presidenta d'aquesta entitat, Úrsula Von der Leyen, el passat mes de gener, quan va obrir entre els 29 països membres de la Unió Europea (UE) per assolir un consens estratègic al voltant de la cadena agroalimentària europea.

L'informe final presentat per aquesta taula de diàleg està destinat a guiar el treball de la CE a l'hora de configurar una “Visió sobre l'Agricultura i l'Alimentació”, que serà presentada properament. Així mateix, la CE està estudiant la possibilitat de crear una plataforma que reuneixi parts interessades de tot el sector agroalimentari, la societat civil i el món de la ciència per plantejar noves estratègies orientades cap a sistemes agroalimentaris més sostenibles i resilients.

El futur de l'agricultura

El professor Peter Strohschneider ha estat l'expert encarregat de tutelar l'informe, titulat “ Una perspectiva comuna sobre l'agricultura i l'alimentació a Europa ” (A shared prospect for farming and food in Europe), a causa de la seva dilatada experiència.

L'estudi presenta els reptes i oportunitats actuals del sector, seguit d'una sèrie de recomanacions que s'estructuren al voltant de 5 pilars:

  1. Cooperar per un futur sostenible, resilient i competitiu : En aquesta part s'aborden la necessitat d'adaptar la PAC actual cap a sistemes alimentaris més sostenibles i competitius, així com la importància de reforçar la posició dels agricultors a la cadena de valor alimentària, l'accés al finançament i el paper del comerç i de les normes internacionals.
  2. Avançar cap a sistemes agroalimentaris sostenibles: Aquí es detallen pràctiques agràries i ramaderes sostenibles, i s'apel·la a una consciència més gran sobre el benestar animal i l'exercici de dietes sostenibles i equilibrades.
  3. Fomentar la resiliència: Davant dels riscos mediambientals creixents, climàtics, geopolítics i econòmics, l'informe destaca la necessitat de reforçar les eines de gestió de riscos i de crisi, de preservar les terres i els seus recursos hídrics, així com fomentar la innovació en aquest camp.
  4. Crear un sector atractiu i divers i potenciar les àrees rurals: en aquest punt es manifesta la importància del relleu generacional i la igualtat de gènere, així com de reforçar les zones rurals.
  5. Accés al coneixement ia la innovació: S'apel·la a un esforç per facilitar l'accés als coneixements ia les eines noves en digitalització.

En definitiva, hi ha un consens entre els membres de la taula de diàleg estratègic perquè la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social, dins del sector agroalimentari, es puguin reforçar a través de les mesures polítiques adequades.

Protagonisme rural

En aquesta taula de diàleg hi ha jugat un paper fonamental , la Xarxa Europea de GrupsLEADER ( ELARD ) , ja que ha estat l'única entitat relacionada amb el desenvolupament rural que ha participat en el diàleg. A través de l'ELARD s'ha pogut incorporar el medi rural i els seus habitants dins aquest informe a través d'unes recomanacions:

  1. Adoptar la visió a llarg termini per a les àrees rurals (LTVRA).
  2. Enfortir el paper de les àrees rurals i de les comunitats rurals (descarrega aquí l'extracte del capítol complet).
  3. Aplicar el “ rural proofing ” davant el nou Marc Financer Plurianual -previst per al 2025- i encoratjar els estats membres que facin el mateix.
  4. Establir un “ contracte rural europeu ”.
  5. Crear un “Fons de Transició Justa” complementari i temporal   per accelerar la transició cap a la sostenibilitat del sector.
  6. Crear un “Fons de Restauració de la Natura” dotat de recursos suficients (fora de la PAC).