
19 de juliol de 2024
Agropurin, La-Junquera, Programa-Harimaguades, Somnia, Demofarm, Grup operatiu DIXITEGA, DO-Utiel-Requena i Manjares de la Tierra són els projectes semifinalistes seleccionats per la Xarxa PAC per competir pel guardó en cadascuna de les seves categories.
- La temàtica d'aquest any és “Empoderar la joventut”
- La Xarxa PAC ha rebut 20 projectes entre els quals ha valorat amb els criteris que marca Brussel·les els 8 que entraran dins de la competició, entre aquests criteris estar finançats per la PAC a través de fons FEADER o FEAGA
- A més del premi per categoria i el del vot popular, aquest any hi haurà un nou premi per a projectes que promoguin la igualtat de gènere
La Xarxa Europea de la PAC (EU CAP Network) ha convocat la II edició dels Premis d'Inspiració agrària i rural 2024, aquest any sota la premissa d'incentivar la participació de la joventut agrària i rural amb projectes sota el leitmotiv d'“empoderar els joves”.
Les sol·licituds només es podien presentar a través de les Xarxes nacionals de la PAC, en aquest cas a través de la Xarxa PAC espanyola. Els treballs a concórrer havien d'estar finançats per la PAC a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i/o el Fons Europeu Agrícola de Garantia Agrària (FEAGA) .
Els finalistes podran assistir a la cerimònia de lliurament de premis a Brussel·les, amb data encara per determinar. Això servirà de xarxa de networking per establir contactes. Així mateix, els projectes seleccionats seran divulgats a través del portal de “Bones pràctiques” de la Xarxa Europea de la PAC, així com a través de les xarxes socials.
Projectes seleccionats
Agropurin (Galícia) – “Protecció del medi ambient”
El projecte Agropurín neix per a la gestió sostenible de recursos orgànics, més en concret per a la valorització dels purins de porc , els quals es transformen en fertilitzant i aigua neta per al reg. La iniciativa ha dissenyat un sistema propi que ofereix una alternativa sostenible i econòmica per a la valorització dels purins de porc, amb el potencial de millorar la gestió de residus i contribuir a la sostenibilitat al sector ramader.
La-Junquera (Múrcia) - “Protecció del medi ambient”
Projecte innovador que abasta 1.400 hectàrees de terres agrícoles. El projecte se centra en l'aplicació de pràctiques agrícoles regeneratives i sostenibles i alhora ofereix oportunitats educatives i empresarials als joves rurals. A través de l'Acadèmia de Regeneració, els participants aprenen sobre agroecologia, conservació de sòls i pràctiques d'agricultura orgànica, promovent la revitalització de les comunitats rurals. Des del seu inici, el projecte ha restaurat 2.500 hectàrees, ha plantat 30.000 arbres i ha capacitat més de 1.000 joves agricultors i professionals en tècniques d'agricultura regenerativa.
Programa-Harimaguades (Illes Canàries) – “ Joventut rural”
Programa integrat d'activitats relacionades amb l'entorn natural, rural o agrícola de les Canàries, que es posa a disposició dels serveis insulars d' atenció a les víctimes de la violència de gènere per promoure la recuperació i la reparació dels danys causats pel delicte de violència de gènere en dones joves i els seus fills i filles, promovent alhora el desenvolupament rural, amb una clara perspectiva de gènere i de defensa. A tots els seus programes es desenvolupen activitats per gaudir de l'entorn natural, tallers i dinàmiques relacionades amb el sector primari i les tradicions canàries, i es consumeixen productes locals.
Somnia (Comunitat Valenciana) - “ Joventut rural”
Empresa que es dedica a l'acompanyament de nens, adolescents i famílies en zones rurals. Per això, apropen els serveis bàsics al desenvolupament integral de les persones a través de tres àrees d'acció: Serveis psicoeducatius, on ofereixen sessions individuals o en grup al voltant d'àrees com suport educatiu o psicològic; Sessions de joc familiar, en què tota la família pot participar i experimentar a través del joc; i activitats extracurriculars i complementàries, que es duen a terme un cop finalitzada la jornada escolar o durant els períodes de vacances per promoure lequilibri entre el treball i la vida familiar.
Demofarm (Andalusia) – “ Agricultura competitiva i intel·ligent”
És una iniciativa basada en la implementació de solucions tecnològiques digitals en finques reals d'agricultors i ramaders col·laboradors, amb l'objectiu de compartir els beneficis i els avantatges de la digitalització agrícola amb altres agricultors i ramaders. A través d'accions demostratives i de difusió, hi ha una oportunitat per a l'intercanvi de coneixements, l'aprenentatge i la presa de decisions col·laborativa.
GO-DIXITEGA (Galícia) - “ Agricultura competitiva i intel·ligent”
El Grup Operatiu (GO) DIXITEGA està creant una plataforma (disponible a partir de l'1 d'agost del 2024) que donarà accés a les dades rellevants als diferents actors de la cadena de valor IGP Vedella Gallega (Verella gallega). Per això, explorarà les necessitats dels diferents actors en termes d'accés i ús de dades, i proporcionarà formació per garantir que els actors de la cadena de valor estiguin capacitats per facilitar l'adopció i el millor ús no només d'aquesta plataforma, sinó també de les TIC en general.
La solució tecnològica es va desenvolupar mitjançant un procés de disseny conjunt en què van participar els associats del GO i altres interessats pertinents. Aquesta metodologia participativa promou la digitalització inclusiva del sector i evita la dominació de pocs operadors.
DO-Utiel-Requena (Comunitat valenciana) – “ Teixit socioeconòmic de les zones rurals”
Aquest projecte vol transmetre la cultura vitivinícola als joves dels nou municipis que formen part d'aquesta Denominació d'Origen. La manca de reemplaçament generacional i la necessitat de millorar la professionalització del sector vitivinícola van portar el Consell Regulador a promoure la formació dels joves, que són el futur. Des d'un enfocament integral, exploren diverses carreres professionals que ofereix el sector, com ara viticultura, enologia, màrqueting, comunicació, comercialització, gestió empresarial, investigació, enginyeria, etc., com una oportunitat addicional per al seu desenvolupament professional. Les noves generacions poden descobrir, prendre consciència i desenvolupar un interès al sector que les envolta, participant activament en la preservació i desenvolupament del seu patrimoni vitivinícola.
Menges de la Terra (Aragó) - “ Teixit socioeconòmic de les zones rurals”
El projecte consisteix en el disseny i la implementació d'una planta industrial amb nova maquinària per redefinir el procés de transformació i manipulació d'aquesta empresa, referent al món de la tòfona, amb l'objectiu de ser més eficient, innovadora i competitiva. Després de la renovació, ha aconseguit estabilitat laboral en una zona de risc de despoblació i en una plantilla composta principalment per dones joves.
Categories
Els semifinalistes concursen en 4 categories:
- Agricultura competitiva i intel·ligent : projectes que contribueixin a un sector competitiu, resilient i diversificat que garanteixi la seguretat alimentària a llarg termini.
- Protecció del medi ambient : per a iniciatives que protegeixin la biodiversitat, aborden la resiliència climàtica i demostrin sostenibilitat i/o contribueixin a la recuperació verda.
- Teixit socioeconòmic de les zones rurals : per a projectes d'enfocament en innovació social a les comunitats rurals (inclusió, emprenedoria rural, innovació) o que digitalitzin l'agricultura.
- Joventut rural : com a novetat d'aquest any i destinat a difondre projectes de la joventut al medi rural perquè siguin aplicables en altres territoris.
Els projectes preseleccionats també poden optar a rebre dos premis més:
- El premi Vot popular : es decidirà mitjançant un sistema públic de votació en línia.
El premi Igualtat de gènere : per a projectes que promoguin la igualtat en el sector agrari i rural. Podran optar al premi tots els projectes preseleccionats que incloguin com a participants dones en les seves activitats. El premi també ho decidirà el jurat.