
27 de juny de 2024
Arran dels canvis d'aquesta normativa, la CE va iniciar el passat 7 de juny una consulta pública per la qual es convida totes les parts interessades a formular observacions sobre les modificacions proposades al “Reglament de minimis al sector agrícola” fins al 21 de juliol de 2024.
- El Reglament de minimis al sector agrícola deixarà d'aplicar-se el 31 de desembre de 2027. Abans d'aquest venciment hi ha prevista una revisió del mateix
- Els canvis contemplats passen per ampliar el límit màxim de minimis per empresa al llarg de tres anys, així com la creació d'un registre que evitarà tasques administratives al pagès
- Amb vista a aquesta revisió, la Comissió Europea ha posat a disposició del públic una enquesta en què es pot participar fins al 21 de juliol
Les ajudes de “minimis” al sector agroalimentari, o petites ajudes estatals, són aquelles aportacions d'escassa quantia que poden concedir a la Unió Europa (UE) els Estats membres, utilitzades en general en moment de crisi, i que no requereixen l'aprovació de la Comissió Europea (CE) perquè es considera que no tenen cap efecte en la competència i el comerç al mercat interior.
Actualment, els Estats membres poden concedir ajuts al sector agrícola per valor de fins a 20.000 euros per beneficiari durant un període de tres exercicis fiscals. Si un Estat membre disposa d'un registre central nacional per als ajuts de minimis (actualment aquests registres estatals tenen caràcter voluntari per als Estats membres), es poden donar fins a 25.000 euros durant un període de tres exercicis fiscals. A més d'aquests límits màxims per beneficiari, cada Estat membre de la UE té un import nacional màxim (l'anomenat límit nacional) que no pot superar, per evitar qualsevol possible falsejament de la competència.
Canvis al reglament de minimis
El Reglament de minimis al sector agrícola deixarà d'aplicar-se el 31 de desembre del 2027. Abans d'aquest venciment estava prevista una revisió del Reglament, la qual s'ha vist accelerada davant l'escalada inflacionista de preus sobre el sector agroalimentari. Per això la CE ha avançat els canvis següents:
- L'ampliació del límit màxim de minimis per empresa al llarg de tres anys, que passaria de 25.000 euros a 37.000 euros , per tenir en compte la inflació.
- L' ajust dels topalls nacionals , que es calculen sobre la base del valor de la producció agrícola. Les normes vigents tenen en compte el període de referència 2012-2017 per a aquest càlcul. Ara, aquest s'amplia perquè cobreixi el període 2012-2023 , ho permet tenir en compte l'augment del valor de la producció agrícola, especialment durant els darrers anys, ampliant així el límit nacional per a tots els Estats membres.
- Limport màxim de lajuda es calcularà sobre un període de tres anys naturals en lloc de tres exercicis fiscals.
- La introducció d'un registre obligatori d'ajudes de minimis a nivell nacional o europeu per tal d'augmentar la transparència i reduir la càrrega administrativa per als agricultors, ja que actualment utilitzen un sistema d'autodeclaració, per la qual cosa ja no n'hauran de controlar el compliment (per ara, aquests registres centrals tenen caràcter voluntari per als Estats membres).
Enquesta
Arran dels canvis d'aquesta normativa, la CE va iniciar el 7 de juny passat una consulta pública per la qual es convida totes les parts interessades a formular observacions sobre les modificacions proposades al “Reglament de minimis al sector agrícola”. Totes les parts interessades poden respondre a aquesta consulta fins al 21 de juliol de 2024 .
A més de la consulta, el projecte de proposta també es debatrà en reunions entre la Comissió i els Estats membres, cosa que garantirà que els països de la UE i les parts interessades tinguin oportunitats suficients de presentar observacions sobre això.
La Comissió té previst adoptar com més aviat millor les modificacions del Reglament agrícola de minimis, tenint en compte les observacions rebudes dels Estats membres i de les parts interessades.
Podeu trobar més informació sobre les ajudes estatals al sector agrícola al lloc web específic .