La Unió Europea organitza la primera conferència sobre grups operatius a nivell comunitari



16 de gener de 2024
Innovación

• L'esdeveniment tindrà lloc a Estoril, Portugal, del dilluns 6 de maig al dimecres 8 de maig del 2024. Les inscripcions estan obertes fins al 8 de febrer. La conferència acollirà els I “Premis a la Innovació”


  • La Xarxa Europea de la PAC és l'entitat encarregada d'organitzar la conferència 'Grups operatius: innovació a la pràctica'
  • L'esdeveniment tindrà lloc a Estoril, Portugal, del dilluns 6 de maig al dimecres 8 de maig del 2024. Les inscripcions estan obertes fins al 8 de febrer
  • La conferència acollirà els I “Premis a la Innovació”

La innovació en el medi rural fa referència a la introducció de novetats, pràctiques o modificacions que permetin afrontar els desafiaments econòmics, mediambientals i socials a què el sector s'enfronta en el seu desenvolupament. Per això, la innovació ha estat un objectiu transversal a la política de desenvolupament rural del període 2014-2020 i ara ha passat a ser un objectiu fonamental a la PAC 2023-2027 , en la qual és clau l' intercanvi de coneixements que es materialitzarà a través dels AKIS (Sistemes de Coneixement i Innovació Agraris).

Les dues eines més importants per innovar en el medi rural són els anomenats Grups Operatius i els Projectes Innovadors . De fet, fins al desembre del 2023 s'havien notificat més de 3.400 projectes d'innovació a mans de Grups Operatius (GO) a la base de dades de la Comissió Europea, i s'espera que es notifiquin més projectes a finals del 2025.

Aquestes dades avalen la celebració de la primera Convenció sobre “Grups Operatiu: innovació a la pràctica” a mans de la Xarxa Europea de la PAC , la qual tindrà lloc a Estoril (Portugal) del dilluns 6 de maig al dimecres 8 de maig de 2024.

Objectius i temàtiques

L'objectiu de la conferència és doble: destacar la implementació de les polítiques d'innovació agràries a Europa a través de la figura dels Grups Operatius com un dels principals pilars, i extreure'n la millor experiència per a la nova PAC 2023-2027.

A nivell més específic, la conferència pretén:

  • Posar en valor l'existència dels més de 3.400 grups operatius a Europa
  • Reforçar l'intercanvi d'experiències i coneixements
  • Contemplar les possibilitats de finançament per a l'aplicació pràctica dels coneixements innovadors
  • Identificar bones pràctiques per implementar a la PAC 23-27
  • Fomentar la creació de GO transnacionals/transfronterers

Podeu consultar l'agenda de l'esdeveniment a la vostra pàgina , i presentar la vostra sol·licitud –prèvia acceptació dels requisits previs per participar– al formulari d'inscripció abans del 8 de febrer.

“Premis a la Innovació”

El congrés albergarà alhora la I cerimònia de “Premis a la innovació” per a Grups Operatius per reconèixer aquells projectes que hagin desenvolupat pràctiques, solucions, productes i processos innovadors en el medi agrari i rural.

Hi ha sis categories de premis:

  1. Gestió sostenible dels recursos naturals en pràctiques agrícoles
  2. Models de negoci a les cadenes de subministrament d'aliments
  3. Benestar i cria d´animals
  4. Mitigació i adaptació al canvi climàtic
  5. Maneig forestal sostenible
  6. Digitalització

Dins de cada categoria, es nominarà cinc grups operatius, dels quals només un obtindrà premi. També hi haurà un setè guardó al “favorit del públic”.

Els premis tindran lloc el 6 de maig. Per concórrer-hi hi ha de termini fins al 8 de febrer . El requisit indispensable és que els socis del projecte es posin dacord per enviar una única candidatura per categoria, podent només optar a una de les sis.