
01 de desembre de 2023
Els cursos tenen un enfocament eminentment pràctic, sense grans seccions teòriques, per ajudar la població a adquirir coneixements en sessions separades que sumen fins a 7 hores i mitja.
- El projecte ha començat amb classes presencials durant novembre i desembre, i ampliarà la seva oferta amb un format mixt el 2024
- L'objectiu és ajudar persones grans, dones i zones d'especial declivi demogràfic
L'adopció d'unes competències digitals bàsiques és, cada cop més, una obligació dins del tipus de societat en què vivim. Els ordinadors, telèfons mòbils i altres dispositius digitals ja no només serveixen com a via de socialització, sinó que el seu ús com a eina burocràtica, per fer gestions administratives o assabentar-se d'allò més bàsic per al funcionament diari d'una vida normal, està establert.
És per això que l'adquisició d'uns coneixements bàsics sobre com fer servir aquests dispositius és clau per a qualsevol persona sigui quina sigui la seva edat. A Extremadura, el 32,4% de la població té unes habilitats digitals baixes o nul·les, segons l'Institut Nacional d'Estadística ( INE ), i és en aquest grup on ha posat la seva mira la Xarxa Extremenya de Desenvolupament Rural ( REDEX ) amb el seu darrer projecte.
El “Programa de Competències Digitals per a la Ciutadania” , abreujat REDigitalEX , ha nascut aquest any per dotar de competències digitals la població amb mancances en aquesta matèria. Gràcies a la col·laboració dels Grups d'Acció Local ( GAL ) de la comunitat autònoma, el projecte ha organitzat una sèrie de classes virtuals que començaran a principis del 2024.
Navegant per la xarxa
El projecte ha començat aquest novembre per centrar-se en diversos cursos presencials:
- Maneig d' assistents virtuals com Alexa o Google.
- Creació de Family Link per a famílies
- Desenvolupament dhàbits saludables en lús de les tecnologies.
- Creació de contingut per a xarxes socials en format Reel .
- Ús de diferents eines col·laboratives de l'entorn Google , com Drive i videotrucades.
Tot i això, REDEX es troba ara recorrent les diferents comarques per presentar els cursos digitals i semipresencials , que s'impartiran a través d'una plataforma amb suport de fins a 500 persones alhora.
Adaptació local
Els cursos tenen un enfocament eminentment pràctic , sense grans seccions teòriques, per ajudar la població a adquirir coneixements en sessions separades que sumen fins a 7 hores i mitja.
"Com que són formacions curtes, el contingut s'adapta a les necessitats del grup", explica a la Xarxa PAC la tècnica de comunicació del programa, Natzaret Mañoso. “Hem apostat pel coneixement del territori de cadascuna de les comarques”, diu, i és que el contingut dels cursos serà canviant i adaptat a cada grup i localitat segons el seu coneixement previ i necessitats.
Així mateix, el programa es divideix en diversos grups d'edat perquè l'adaptabilitat i la personalització del contingut sigui màxima. Els grups són de 0 a 17 anys, de 18 a 29, de 30 a 54 i de 55 en endavant, amb especial atenció a:
- Persones en procés de formació
- Persones a zones rurals en procés de formació
- Persones sense estudis o amb educació primària en procés de formació
- Persones actives (amb ocupació o que ho busquen) en procés de formació
- Dones en procés de formació
- Dones a zones rurals en procés de formació.
- Dones sense estudis o amb educació primària en procés de formació.
A més, la celebració de les actuals formacions presencials els està servint com a important experiència prèvia: “el feedback està sent molt positiu. La quantitat d'informació que hem rebut és abundant i clarificadora”, explica Mañoso. "Es necessita un gran impuls, i sabem que és una població envellida, moltes vegades allunyada de tràmits electrònics del dia a dia".
Els cursos de REDigitalEX seran gratuïts i s'estendran durant els propers dos anys. A més, els responsables esperen aconseguir l'impuls de la formació en zones de declivi demogràfic especial i contribuir al tancament de la bretxa de gènere.
Socis i finançament
El projecte REDigitalEX està gestionat per la Xarxa Extremenya de Desenvolupament Rural i compta amb la col·laboració dels 24 GAL del territori extremeny. Així mateix, el Programa de Competències Digitals per a la Ciutadania està inclòs dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya per al període 2021-2023, finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation EU .
El compromís que imposa la Comissió Europea és formar un nombre mínim almenys 15.774 persones el 2023, el 2024 i el 2025 (3.883 ciutadans el quart trimestre del 2023), i l'import concedit ascendeix a 3.312.476 euros.