
27 de maig de 2024
L'informe, que analitza les dades obtingudes fins al gener del 2024, conclou principalment que la UE es trobava aquell mes en un moment de superàvit comercial quant a la relació d'exportacions i importacions: 18.400 milions d'euros en exportacions de productes agroalimentaris durant aquest mes.
- La Unió Europea va tenir un superàvit comercial de més de 5.000 milions d'euros el gener del 2024, un 27% més que l'any anterior
- Les exportacions van créixer un 2% respecte al 2024, mentre que el nivell d'importació va disminuir un 5%.
La balança comercial d'un país és la diferència entre les importacions i les exportacions. Que un país tingui superàvit comercial, és a dir, que exporti més del que importa, suposa un avantatge pel fet que el balanç és positiu, ja que rep més diners del que es produeix.
La Unió Europea (UE), com a entitat supranacional de caràcter aglutinador entre Estats, genera moltíssimes dades de manera conjunta. Gràcies al nou informe 'Monitoritzant el comerç agroalimentari de la UE' , la Comissió Europea (CE) permet fer un diagnòstic sobre aquest balanç comercial dins del mercat agroalimentari comunitari.
Principals resultats
L'informe, que analitza les dades obtingudes fins al gener del 2024, conclou principalment que la UE es trobava aquell mes en un moment de superàvit comercial quant a la relació d'exportacions i importacions: 18.400 milions d'euros en exportacions de productes agroalimentaris durant aquest mes.
Aquestes dades suposen un augment del 2% respecte dels ingressos d'exportacions un any abans. Els aliments clau d'aquestes exportacions són els cereals , els preparats a base de cereals, productes de mòlta i lactis .
En les importacions, en canvi, el valor de les mateixes va assolir els 13.400 milions d'euros , un 5% menys que la mateixa data de l'any anterior a causa dels preus reduïts en moltes categories de productes en una època de gran incertesa econòmica.
Brasil, Ucraïna i el Regne Unit són els països d'on importa la UE, respectivament, mentre que les exportacions es dirigeixen principalment al Regne Unit, els Estats Units i la Xina.
Dades d´Espanya
Espanya, les exportacions principals de productes agroalimentaris de la qual van assolir el 2023 la seva xifra rècord (70.431 milions d'euros durant tot l'any) segons l'' Avanç Anual de Comerç d'Exterior' publicat el març passat, destina el 32,6 % a comerç extern a la UE.
El nostre país juga un paper cabdal en la venda de productes d' olives i oli d'oliva , producte les exportacions del qual més van augmentar percentualment (un 146% més d'ingressos, arribant a més de 175 milions d'euros). També els preparats i ingredients alimentaris mixtos van pujar, un 10% més, fins a 119 milions d'euros. A més, les exportacions de sucre i isoglucoses van augmentar el valor un 152%, així com els cereals (44%).
Al contrari, l'exportació d' olis vegetals, en general, va disminuir de manera dràstica, amb un 43% menys de valor (176 milions d'euros); i la de productes lactis va caure un 7% (108 milions d'euros), encara que es mantenen com la segona categoria de producte que més s'exporta (8% del total de la UE).
Dades importacions
Es van augmentar les importacions de la categoria de cacau, cafè, te i espècies (augment de 353 milions, un 20%). Tot i l'ascens d'exportació d' olives i oli d'oliva , les importacions d'aquest tipus de productes també van pujar un 168% (80 milions d'euros) respecte al gener del 2023. En canvi, hi va haver un descens de 472 milions d'euros en la importació de cereals, un 34% menys que l'any previ.