La jornada “El valor de l'aigua” posa en relleu la importància de la cura del sòl per a la sostenibilitat del mercat agroalimentari



31 de maig de 2024
Dinamización rural
Cambio climático y gestión de recursos naturales

La Xarxa PAC ha col·laborat en la celebració de la jornada “El valor de l'aigua” els passats 23 i 24 de maig a la localitat de Zuhatzu-Kuartango (Àlaba)


  • La Xarxa PAC ha col·laborat en aquest esdeveniment celebrat a la localitat alabesa de Zuhatzu-Kuartango
  • Experts, professionals, empresaris i agents interessats han pogut debatre sobre temes relacionats amb la possible generació d'un mercat del sòl
  • Les converses deixen clara una idea: la cura del sòl és fonamental per protegir els recursos hídrics

En temps de canvi climàtic, la interdependència entre l' aigua i el terra és crucial. Tots dos elements formen un cicle vital que captura CO 2 , conserva la biodiversitat i assegura el proveïment d'aigua.

Per abordar aquests desafiaments, la Xarxa PAC ha col·laborat en la celebració de la jornada “El valor de l'aigua” els passats 23 i 24 de maig a la localitat de Zuhatzu-Kuartango (Àlaba). aigua.

¿ Cap a un mercat de laigua?

La jornada va començar amb l'objectiu de compartir projectes innovadors, reflexionar i trobar possibles solucions per a la gestió dels recursos hídrics, però explorant maneres de gestió i certificació que afavoreixin el retorn econòmic per a aquells professionals que tinguin cura del sòl.

Així, un vídeo de presentació va introduir aquest tema amb una bona pràctica originada a l'estat mexicà de Querétaro , on es va dissenyar un segell certificador perquè les empreses que superessin les emissions establertes (50.000 tones de CO 2 ) haguessin de pagar un impost Posteriorment, aquests ingressos s'utilitzen per afavorir el mateix territori i la seva conservació.

Prenent el projecte com a referència, Iván del Caz, director de Rural Citizen, va mantenir una conversa sobre el projecte ' L'aigua del sòl' amb el seu promotor Raúl Contreras , cofundador de la iniciativa de canvi social Rural Nittúa . a Contreras, que defensa les possibilitats socials i ambientals derivades que la cura del sòl tingui un retorn financer per als professionals agraris.

Sobre la cura del sòl van tenir un espai de conversa David González, cofundadori coordinador de Sustraiak ; una presentació sobre les activitats i funcions de la Xarxa.

Establint diàleg

Posteriorment, en horari de tarda, la Responsable de Sostenibilitat de PepsiCo al sud-oest d'Europa, María Leiva, va presentar un projecte de plantació de 2.000 arbres i arbustos a Las Torres de Cotillas. Així, va parlar sobre la responsabilitat i possibilitat de les grans empreses en la compensació del seu ús de l'aigua a través de projectes de recuperació de recursos.

Per acabar el dia i treure algunes conclusions enfortides per tota la informació de context oferta durant el dia, els assistents es van distribuir en diverses taules de treball.

  1. Cura del sòl: per posicionar la cura del sòl com a via eficaç i eficient per a l'increment de l'aigua en aqüífers subterranis.
  2. Obertura del mercat de l'aigua: sobre la possibilitat de crear estratègies per implementar el mercat de cures del sòl. Així, es va plantejar sobretot el començament del procés, en què escollir un sector econòmic on fer les primeres operacions de retorn econòmic.
  3. Certificació de laigua: es va debatre sobre les competències en matèria certificadora per a la infiltració daigües i valorar opcions de certificació que no siguin un cost per a qui produeix aquest valor.

Després de les xerrades en grups, els assistents es van reunir per exposar una sèrie de conclusions conjuntes de cada temàtica. Alguns punts importants van incloure la dificultat d'establir sistemes de certificació en l'actualitat, les potencialitats d'establir un mercat de l'aigua per als professionals agraris i la necessitat d'establir amb claredat si s'ha de comptar amb actors privats o que només les administracions siguin les responsables de facilitar.

Els participants van establir comparacions entre l'actual mercat de CO 2 amb un possible mercat de l'aigua, tractant d'evitar els errors comesos, però replicant-ne els resultats positius per minimitzar impactes .

Salines d'Añana

L'esdeveniment va concloure al dia següent amb una visita a les Salines d'Añana , a la Vall Salada, la fàbrica de sal en actiu més antiga del món .

El vídeo complet de la jornada està disponible a YouTube .