Grups Operatius
Els Grups Operatius de l' Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles (AEI-AGRI a la seva sigla en espanyol, i EIP-AGRI en anglès) s'encarreguen de la preparació i/o execució de projectes innovadors enfocats a les necessitats del sector agroalimentari i forestal, generats per grups multiactor a través de la col·laboració i co-creació. Hi participen actors de diversos àmbits (sector de la investigació i formació, sector productor, assessors, empreses, organitzacions sense ànim de lucre etc.), fomentant la integració i organització d'assessors dins del Sistema de Coneixement i Innovació Agrícola (conegut com AKIS per les sigles en anglès), millorant la interacció de les investigació amb la recerca necessitats dels agricultors en els projectes de recerca i innovació, tant a nivell supraautonòmic, com a nivell regional.
Atès que la innovació és un dels factors més importants a l'hora de determinar la productivitat a llarg termini d'un sector ia l'hora de promoure canvis, es fomenta que els grups operatius desenvolupin innovacions encaminades a l'adopció, per part del sector agroalimentari, de mesures que permetin produir millor amb un menor ús de recursos naturals i d'insums, com a fertilitzants, com fertilitzants agricultura i la ramaderia de precisió, i de models de producció sostenibles i adaptats al context territorial. Les ajudes de l'AEI-Agri constitueixen una eina perquè el propi sector proposi solucions innovadores que contribueixin al compliment dels objectius de l' Estratègia de la Granja a la Taula .
Per conèixer més en deteniment els grups operatius i els projectes innovadors que s'han format i desenvolupat en l'àmbit dels 17 Programes de Desenvolupament Rural autonòmics o del Programa Nacional de Desenvolupament Rural durant el passat període de programació 2014/2022, així com els que s'estan formant i desenvolupant en el període actual de programació 2023/2027 Grups operatius .
Els grups focals
La Unió Europea, mitjançant AEI-AGRI, facilita la composició d'aquests grups i que funcionin a nivell europeu o nacional. Aquests s'utilitzen per agrupar , temporalment , agents del medi rural (agricultors, silvicultors, assessors, investigadors i altres) i debatre sobre un tema d'interès per al medi rural prèviament fixat. Un moderador s'encarrega de dirigir aquesta conversa. L' objectiu és detectar els problemes i les oportunitats sobre aquesta qüestió i analitzar quines accions innovadores s'hi poden fer. Així, els grups focals també serveixen com a fòrum per compartir les experiències i el coneixement sobre una matèria. Els grups focals funcionen tant a nivell europeu com a nacional . Les temàtiques dels primers es poden trobar en aquest enllaç .
A continuació podeu trobar informació sobre els grups focals nacionals.
Grups focals nacionals actius
No hi ha grups focals nacionals actius actualment.
Històric de grups focals nacionals
Grup focal daccés a la terra.
En l'elaboració del futur Pla Estratègic Nacional (PEN) de la PAC 2021-2027, després de fer un estudi exhaustiu previ de la situació de partida a Espanya, la millora de l'accés a la terra s'ha identificat com una de les principals necessitats dels joves agricultors.
El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ha impulsat la conformació d'aquest Grup Focal d'experts sobre Accés a la Terra que ha estudiat, debatut i analitzat en profunditat la situació actual a Espanya el complex estat de la situació on intervenen nombrosos factors condicionants de naturalesa diversa (socials, econòmics, legislatius, afectius, culturals, etc.).
Els objectius del Grup Focal d'Accés a la Terra són:
- Analitzar la situació actual de l'accés a la terra a Espanya, abordant-la des de diferents perspectives.
- Identificar les barreres i obstacles que els joves i nous agricultors troben a l'accés a la terra.
- Explorar les possibles solucions pràctiques que, des del punt de vista de l'accés a la terra, contribueixin al relleu generacional ia la instal·lació de joves i nous professionals al sector agrari recolzant i mantenint el model d'agricultura familiar.
- Realitzar una reflexió col·laborativa que ajudi a elaborar un document que pugui servir de suport al diàleg entre les administracions competents en l'elaboració del Pla Estratègic de la PAC.
Documents de treball
Grup focal d'assessorament a AKIS (Agricultural Knowledge and Innovation Systems).
En el marc de l'Associació Europea d'Innovació per a la productivitat i la sostenibilitat agrícoles (EIP-AGRI, en anglès), el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha decidit llançar un grup focal d'Assessorament a AKIS (Sistemes de coneixement i innovació a l'agricultura, sigles en anglès AKIS) a causa de la importància creixent que estan d'Augment. Un Grup Focal és un grup multidisciplinari d'experts que durant un període de temps acotat recopilen i abalen estudis, informes i bones pràctiques en una temàtica específica i que té per objectiu aclarir l'estat de situació, identificant possibles solucions davant de problemes existents o oportunitats.
A l'actual proposta de Reglament de la PAC presentada per la Comissió el juny de 2018, s'inclou com a objectiu transversal “modernitzar el sector a través del foment i la posada en comú del coneixement, la innovació i la digitalització a les zones agrícoles i rurals i promoure'n l'adopció”. Per modernitzar el sector, els serveis d'assessorament a explotacions tindran un paper protagonista i aquests “s'hauran d'integrar dins dels serveis interrelacionats d'assessors d'explotacions, investigadors, organitzacions de productors i altres agents rellevants dels sistemes de coneixement i innovació a l'agricultura”.
A més, a l'hora de descriure els elements que garantiran la modernització de la PAC, es demana posar “èmfasi en els elements del pla estratègic de la PAC que donin suport a la modernització del sector agrícola i la PAC, i haurà de contenir, en particular(…) una descripció de com els serveis d'assessorament contemplats a l'article 13, la investigació i les xarxes de la PAC serveis de suport d'assessorament i innovació”. El lloc de celebració de la 1a reunió del grup és Madrid. La Xarxa Rural Nacional recolzarà la celebració d'aquesta reunió del nou Grup Focal AKIS gestionant les despeses de desplaçament dels membres del Grup Focal que ho necessitin fins arribar al límit pressupostari. Convocatòria per a la selecció d'experts per participar al Grup Focal sobre “ASSESSORAMENT A AKIS”
Grup focal de digitalització i big data al sector agroalimentari i forestal i al medi rural.
En el marc de l'Associació Europea d'Innovació per a la productivitat i la sostenibilitat agrícoles (EIP-AGRI, en anglès, AEI-AGRI, en espanyol), el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha decidit llançar un grup focal sobre digitalització i big data al sector agroalimentari i forestal i al medi rural.
Com demostren diversos estudis i informes recents, el futur de l'economia en general passa per la digitalització, i els reptes del medi rural i del sector agroalimentari i forestal s'han d'afrontar des de la transformació digital si volem que continuïn essent, respectivament, un mitjà viu i poblat i un sector competitiu i sostenible econòmicament, socialment i mediambientalment.
En el cas de lactivitat agrària i agroalimentària, es fa imprescindible lús de la tecnologia per maximitzar el rendiment dels cultius i lús dels recursos, augmentant la productivitat i generant una activitat més respectuosa amb el medi ambient i adaptada al canvi climàtic. Així mateix, el desenvolupament d'una veritable indústria alimentària 4.0 que interactuï amb el consumidor i li ofereixi productes i serveis atractius és fonamental per continuar essent líders en comercialització i exportació, generant riquesa, ocupació i valor afegit.
- Convocatòria per a la selecció d'experts per participar al Grup Focal sobre “digitalització i big data al sector agroalimentari i el medi rural”
- GF DBDA Full sol·licitud participació com a expert GF
- Informe preliminar treballs GF 20 de març
- Grup focal sobre digitalització i Big Data al sector agroalimentari, forestal i al medi rural. Reflexions al voltant dels reptes de la digitalització
- Grup focal sobre digitalització i Big Data al sector agroalimentari, forestal i al medi rural. Idees per a una aproximació estratègica a la digitalització
Grup focal dinnovació forestal.
Es tracta del segon dels grups focals que el MAGRAMA promou dins del procés de desenvolupament de l'EIP-AGRI a Espanya. Es pretén portar la innovació al sector forestal alhora que es millora la capacitat del propi sector per organitzar-se, estructurar-se i cooperar per aplicar nous models d'aprofitament, transport i comercialització de productes forestals.
La temàtica escollida per a les activitats del Grup Focal sobre Innovació Forestal és relativament àmplia, ja que cobreix tots els aspectes que poden incidir sobre l'aprofitament econòmicament sostenible de tots els productes forestals, tant la fusta en general, suro, resina, olis essencials, caça i aquells que actualment es comercialitzen com aquells nous productes forestals susceptibles d'alimentar un nínxol de mercat i que encara no s'aprofiten.
No és objecte d'aquest grup la innovació industrial aplicable a la transformació posterior d'aquests productes, una vegada traspassat el parc de primeres matèries de les indústries corresponents, encara que sí que es podria incloure una primera transformació realitzada prèviament a la seva entrada a l'esmentat parc.
El caràcter d'aquest grup és tècnic, orientat al foment de la innovació tant tecnològica com organitzativa i comercial en el seu àmbit, deixant-ne fora els aspectes de caràcter normatiu o de política forestal, energètica o ambiental a desenvolupar per les administracions públiques.
Aquest grup focal ha de tenir la seva referència, com qualsevol altre, al Pla Estratègic de l'EIP-AGRI, que li dóna carta de naturalesa, i al Reglament UE 1305/2013, que regula l'aplicació del FEADER per al període 2014-2020, que cofinança aquestes activitats. A més, aquest grup focal ha d'estar completament coordinat amb les accions previstes al Pla d'Activació Socioeconòmica del sector Forestal (PASSFOR) aprovat el gener de 2014 per la Conferència Sectorial, que defineix quines són les necessitats principals d'innovació en el sector forestal.
- Formulari Expressió Interès
- Objectius
- Relació amb el Pla Estratègic de l'EIP-AGRI
- Relació amb el FEADER
- Relació amb el PASSFOR
- Problemes a resoldre i oportunitats a aprofitar
- Resultats previstos
- Dinàmica de treball
- Cronograma i finançament
- Avaluació del treball realitzat
- INFORME FINAL. Diagnòstic socioeconòmic del sector forestal
- INFORME FINAL. Document de prioritats
- INFORME FINAL. Fitxes BD Innovació
- Contactes interessats grup focal
Grup focal de regadius, energia i medi ambient.
Octubre 2015-juny 2016. Resultats disponibles
Aquest Grup Focal és el primer que s'engega a Espanya, com a contribució al desplegament al nostre país de l'Associació Europea per a la Innovació en matèria d'agricultura productiva i sostenible (AEI-AGRI). Ha reunit científics i tècnics especialitzats en l'ús d'energia per al reg, assessorament, gestió d'infraestructures de comunitats de regants, agricultors, empreses del sector, ONG i administracions afectades, totalitzant 20 experts. Va iniciar el seu camí el novembre de 2015, va celebrar la seva darrera reunió el passat 23 de maig, ia la primera quinzena de juny ha donat per finalitzada la seva tasca, i va posar els seus resultats a disposició del públic.
El regadiu espanyol ha mostrat una dependència creixent de l'energia, i s'ha estimat que suposa al voltant d'un 2,5% del consum elèctric nacional. Aquesta dependència té conseqüències tant sobre la rendibilitat i la competitivitat de moltes explotacions agrícoles, com sobre el medi ambient. Precisament, aquests aspectes han constituït l'àmbit temàtic del Grup.
Amb l'ajuda tant dels components del Grup com de col·laboradors externs, s'han aconseguit recopilar i documentar 75 diferents tipus d'iniciatives innovadores, orientades cap als diversos objectius i àmbits del Grup: monitorització i auditoria energètica, optimització energètica del disseny de xarxes de reg a pressió, bombaments i canals, manteniment preventiu, sistemes de reducció del explotacions, sistemes per minimitzar el cost pagat per l'energia, la compra conjunta, la generació alternativa d'energia renovable, la reducció i l'absorció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, la prevenció de mortalitat d'aus en línies elèctriques, i la prevenció i l'eradicació d'espècies invasores que afecten l'eficiència hídrica i energètica.
Les innovacions recopilades tenen diferent grau de desenvolupament, des de resultats de R+D i prototips fins a solucions comercials consolidades i en procés de disseminació. Normalment els usuaris finals potencialment interessats en aquestes innovacions són comunitats de regants o agricultors, però també poden resultar útils a tècnics i empreses consultores i constructores, oa les administracions públiques relacionades.
Aquest Grup també ha pretès promoure contactes entre diferents agents interessats en la creació de Grups Operatius de l'AEI-AGRI orientats a la redacció i execució de projectes d'innovació en matèria de l'ús de l'energia al regadiu. Per això, el Grup ha preparat una base de dades amb els professionals que al llarg del seu funcionament s'han mostrat expressament interessats, incloent-hi tota mena de perfils.
Finalment, el Grup també ha preparat recomanacions tant en matèria d'informació, formació i assessorament, com també en matèria de R+D+i, sempre per als àmbits temàtics del grup, amb la intenció d'orientar les actuacions de les administracions, respectivament, responsables d'aquestes matèries.
Podeu accedir als resultats finals de l'activitat del Grup Focal a la web de la Xarxa Rural Nacional, a través dels següents enllaços:
- Document de disseny del Grup Focal (Novembre 2015)
- Components del Grup Focal
- Professionals i organitzacions interessades a l'àmbit del Grup Focal
- Document de context, prospectiva i diagnòstic de la temàtica del Grup Focal
- Banc de coneixement innovador
- Prioritats de recerca, desenvolupament i innovació
- Prioritats en informació, formació i assessorament a l'àmbit del grup