Cinc projectes de joves rurals dinamitzaran el territori rural aragonès


Cinco proyectos de jóvenes rurales dinamizarán el territorio rural aragonés

29 de juny de 2023
Dinamización rural

La dinamització rural suposa una pràctica fonamental per a la implicació dels habitants de cara a facilitar el desenvolupament del territori. Molts projectes planificats a algunes comarques són estratègicament i econòmicament viables, però els falten persones que els duguin a terme.


  • La convocatòria “LAAAB i Made in Rural” selecciona cinc projectes de joves per a la dinamització sociocomunitària
  • Els projectes aborden temes com el patrimoni immaterial, els oficis perduts o la consciència mediambiental

La dinamització rural suposa una pràctica fonamental per a la implicació dels habitants de cara a facilitar el desenvolupament del territori. Molts projectes planificats en algunes comarques són estratègicament i econòmicament viables, però els falten persones que els duguin a terme.

Amb l'ànim d'atreure les persones joves, el projecte 'Made in Rural' ha escollit cinc propostes promogudes per joves entre 18 i 35 anys que pretenen impulsar i transformar el seu entorn per mitjà d'accions de dinamització sociocomunitària.

Aquests projectes van néixer des de 10 propostes inicials de tot Aragó a través d'una convocatòria de la xarxa de Joves Dinamitzadors Rurals ( JDR ) , centrada en la temàtica de la joventut a les comarques aragoneses.

'LAAAB i Made in Rural' és el nom d'aquesta iniciativa que uneix els esforços de JDR amb els de la institució pública Laboratori d'Aragó Govern Obert ( LAAAB ).

Propostes joves per dinamitzar el territori

Després d'un primer procés de recepció de candidatures durant principis d'aquest any, JDR va seleccionar cinc propostes el maig passat per iniciar el prototip i la posada en marxa .

  1. Records i Aprenentatge ( Coleutivo Radizes ): es tracta d'un projecte radicat a Torre los Negros (Terol) que té l'objectiu de visibilitzar i transmetre aspectes del patrimoni cultural immaterial (oficis perduts, formes de vida antigues…) mitjançant murals artístics en espais exteriors realitzats de manera col·laborativa.

Aquest projecte ja va tenir lloc a l'anterior convocatòria de 'Made in Rural', i, segons explica Sara Cortés, és d'especial interès perquè a més de donar la iniciativa dels joves, involucra tant també la població més gran i fins i tot nens i nenes.

Així mateix, el projecte no es queda només als murals, sinó que aquests es realitzen durant una jornada de convivència organitzada pel col·lectiu que atrau gent de dins i fora del poble.

  1. Atenta al context : tres joves de Sabiñánigo, a la comarca de l'Alt Gállego (Huesca), pretenen recuperar l'essència d'una zona amb alt grau de despoblació i que atrau població turística. pujaran els resultats a una pàgina web.

La resta de projectes encara estan en fase de prototip, però des de CEDEMAR estan “notant una sensibilitat especial a l'hora de protegir el patrimoni immaterial” dels pobles.

  1. Fotosíntesi ( Ahula Creativa ): tallers artístics participatius de conscienciació mediambiental i patrimoni rural i natural des de la comarca Andorra Sierra de Arcos (Terol).
  2. Del Relat al Plat. Art, memòria i menjar de l'intangible ( Agrupació Acid Rose ): els joves recolliran la memòria gastronòmica de gent gran de Camañas (Terol) per després reinterpretar-la a l'Escola d'Hostaleria de Terol.
  3. Feito a Monlora: es tractarà de dues jornades de trobada cultural i artística al voltant de tallers participatius de diferents disciplines artístiques per a gent gran i nens a Erla i Luna (Saragossa).

Dinamització rural és participació

Sara Cortés destaca que per a ells "dinamitzar és l'oportunitat dels joves per participar i transformar socialment el territori". Però, encara que pretenen fer més projectes d'aquest tipus, es necessita de la participació i iniciativa juvenil: "es necessiten joves amb un alt grau de compromís, ia vegades falta aquest esperit de participació. Per això en el futur volem fer altres accions que promoguin aquesta participació ", entre les que es troben.

Tot i que des de JDR realitzen entre 10 i 12 projectes anuals, aquesta actuació és per a ells la “més important i la que millor” compleix els seus objectius i la seva missió. Això és així perquè les idees sorgeixen des dels joves, sense mediació prèvia, i aquest és el veritable esperit d'aquest tipus de projectes.

Membres i finançament

El projecte 'LAAAB i Made in Rural' està finançat al 70% pel LAAAB i al 30% pels propis fons de JDR .

JDR està conformat per 13 GAL promotors i 20 GAL col·laboradors al costat de la Xarxa Aragonesa de Desenvolupament Rural . A més, rep finançament LEADER , del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural ( FEADER ) i del Govern d'Aragó .