
24 de maig de 2023
Bèlgica, Grècia, Hongria, Itàlia, Polònia i Romania participen en aquest projecte on els agricultors són els protagonistes de la innovació associada a la salut mental i social.
- Farmwell té com a objectiu millorar el benestar mental, físic i social dels agricultors mitjançant l'accés a solucions d'innovació social
- Entenem per innovació social la resposta o solució que planteja cada agricultor o grups de pagesos a les seves problemàtiques i que poden servir de motivació i inspiració per a la resta del col·lectiu
- Farmwell és un projecte de Xarxa Temàtica Europea finançat per Horizonte 2020
La paraula innovació, tan cercada avui dia, s'associa normalment a innovació “tecnològica” al camp de l'agricultura i la ramaderia. No obstant això, la innovació social està guanyant cada vegada més importància també al sector agrari, perquè està orientada a abordar problemes socials més amplis ia oferir solucions per millorar el benestar dels agricultors i ramaders.
Alienat amb aquesta causa, neix el Projecte “Farmwell ” , una xarxa temàtica europea d' Horizonte 2020 , que té com a objectiu millorar el benestar mental, físic i social dels agricultors fent accessibles per a ells innovacions socials que hagin estat capaces d'afrontar desafiaments socials comuns dins del col·lectiu.
S'entén per innovació social el conjunt d'estratègies que s'orienten a generar idees i projectes per enfrontar problemes estructurals, que, en el cas del Projecte “Farmwell”, buscarien solucionar els problemes de salut mental i la depressió, l'aïllament, els riscos físics del treball, l'estrès causat per les percepcions socials negatives o la manca de relleu. problemes de gènere al medi rural.
Metodologia
Farmwell actua sobre el terreny a sis països a través dels anomenats grups de pràctica : plataformes de múltiples actors on estan involucrats els agricultors i ramaders en totes les etapes del projecte, i des de les quals es fomenta el diàleg directe i els intercanvis entre diferents grups. Així, els països socis i altres parts interessades poden identificar els principals desafiaments i problemes socials, així com les solucions adequades que poden ajudar a abordar-los.
Els agricultors són els protagonistes als grups de pràctica; tanmateix, també hi participen altres parts interessades, com investigadors, organitzacions socials i ONG.
Així mateix, el projecte utilitza el concepte de “arbre de solucions” per definir els objectius principals (abordar els desafiaments) i identificar solucions innovadores (innovacions socials) per abordar les causes fonamentals dels problemes.
Com es pot saber l' impacte social que tenen les solucions trobades? Per comprendre els costos i els beneficis de les pràctiques d'innovació social proposades, Farmwell utilitza el mètode de Retorn Social de la Inversió (SROI) per mesurar l'impacte social dels casos seleccionats a cada país.
Els sis països membres del projecte són Bèlgica, Grècia, Hongria, Itàlia, Polònia i Romania.
En suma, aquest projecte enfronta de cara la dificultat del treball al sector agrari. I, gràcies al mateix, es poden conèixer pràctiques noves que milloren la professió. A la seva web es poden trobar casos reals de pagesos a Europa amb metodologies d'innovació social que inspiren i empoderen.