El “Fòrum europeu del llogaret de startups” cerca pobles innovadors


Foro europeo de la aldea de startups

14 de març de 2023
Innovación

La Comissió Europea ha creat el fòrum per convertir molts pobles en “startup villages”, per així propiciar la instal·lació de noves empreses en zones rurals i facilitar un únic espai on compartir sinergies i crear una xarxa de contactes.


  • La Comissió Europea crea el “Fòrum europeu del llogaret de startups” per buscar pobles que vulguin convertir-se en “startup villages”
  • El concepte “startup village” fa referència als nuclis rurals que adoptin la innovació com a mètode de desenvolupament econòmic
  • El Fòrum manté oberta actualment una convocatòria perquè els pobles presentin les seves candidatures a “startup village”

La visió a llarg termini de la Comissió Europea per a les zones rurals de la Unió Europea (UE) identifica diverses àrees d'acció per apuntalar el desenvolupament de les àrees rurals des d'ara i fins al 2040 . del llogaret de startups per propiciar la instal·lació de noves empreses en zones rurals i facilitar un únic espai on compartir sinergies i crear una xarxa de contactes.

D'aquesta manera, el Fòrum pretén aglutinar i convertir el nombre més gran possible de pobles en “startup villages” , entès aquest terme com “un lloc (o una xarxa de petits llocs) que adopta la innovació per assolir el màxim potencial de desenvolupament i benestar a les zones rurals”.

Aquest model de desenvolupament pretén transformar els pobles en llocs amb persones que comparteixin propòsits locals amb el coneixement, els recursos i els mercats externs. Així, les startup villages esdevindrien un ecosistema d'emprenedors que treballen en mètodes innovadors.

Condicions per convertir-se en pobles innovadors

Els pobles que vulguin adherir-se al Fòrum “Fòrum europeu del llogaret de startups ” com a pobles innovadors han de respondre prèviament a un qüestionari en què han de revelar si compten amb els requisits següents:

A) Suport de les institucions:

  1. Institucions governamentals : Té el poble suport institucional per al desenvolupament de projectes innovadors? els marcs administratius i legislatius són favorables per a la creació de noves empreses?
  2. Institucions informals : Referits als suports no institucionals (privats, mecenatges, empresarials, particulars, etc.) per a la implantació de nous projectes en aquest poble.

B) Recursos :

Que passen per ser:

  1. Físics : infraestructura adequada per als negocis (incubadores, espais de treball conjunt).
  2. Financers : Tindrien els empresaris del poble accés a finançament?
  3. Lideratge : ¿ El poble té models d'empresa locals que siguin un model a seguir? Hi ha bones pràctiques empresarials?
  4. Capital humà : referit a l'existència prèvia de talent oa la possibilitat d'atreure'l, així com a la possibilitat d'accedir a formació adequada.
  5. Coneixement : entès com la possibilitat de comptar amb xarxes i organitzacions locals per a l'intercanvi d'informació (per exemple, centres educatius i/o tecnològics, proveïdors de serveis…)
  6. Demanda : Per veure si la xarxa empresarial del poble podria satisfer la demanda dels seus serveis en mercats externs.
  7. Serveis : de la major índole possible: comercials, postals, legals, financers… encara que no siguin dins del mateix poble, però sí el més propers possible.

Podeu trobar el qüestionari d' adhesió al següent enllaç .

Mapeig de pobles innovadors

Al febrer de 2023 es va llançar una convocatòria per a tots aquells pobles europeus que pretenguin ser startup villages . Totes aquestes adhesions configuraran un mapa d'Europa on els pobles adherits podran trobar-se per poder establir relacions entre ells.

Així mateix, el Fòrum Europeu del Llogaret de Startups preveu celebrar anualment el seu European Startup Village Forum per promoure la cooperació entre les parts interessades.

El Fòrum compta amb el suport del Centre Comú de Recerca de la Comissió Europea i està al servei de les activitats de l'Observatori Rural .