
06 de març de 2023
L'assessorament es farà des d'un triple perspectiva: ambiental, econòmica i social. A més, es crea una Plataforma Temàtica Interdisciplinar que permetrà la participació d'alguns centres de recerca i organismes adscrits al CSIC, així com col·laboracions amb universitats i ONG.
- El Centre Superior d'Investigacions Científiques s'erigeix com a assessor científic principal de la nova PAC a Espanya a través d'un trip vessant: social, ambiental i econòmic
- Per això comptarà amb una Plataforma Temàtica Interdisciplinar en què actuaran diferents centres de recerca del CSIC i organismes públics (universitats, ONG, etc.)
El passat 1 de març del 2023 es va obrir el període de sol·licituds de la nova Política Agrària Comuna (PAC) 2023 – 2027, de les quals es podran beneficiar –d'un total de 4.875 milions d'euros dels ajuts directes de la PAC– uns 650.000 agricultors i ramaders de tota mena. Les sol·licituds finalitzen el 31 de maig del 2023.
En aquest marc s‟ha celebrat la signatura del conveni de col·laboració entre el Ministeri d‟Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) il‟ Agència Estatal Consell Superior D‟Investigacions Científiques (CSIC) per al‟assessorament científic del Pla Estratègic de la Política Agrícola Comú 2023-2027 d‟Espanya (PEPAC) des d'una triple perspectiva: ambiental, econòmica i social. Encara que també realitzarà altres menesters que no siguin només relacionats amb l'avaluació, com ara activitats de formació i comunicació.
El conveni, a més, es materialitza en la creació d'una Plataforma Temàtica Interdisciplinar , anomenada CSIC (PTI) AGRIAMBIO , la qual permetrà la participació dels diferents centres de recerca i organismes adscrits al propi CSIC, tals com: INIA , MNCN , IEGD i altres com EBD , IREC , EEZA , CREAes .
Actuacions previstes
A més de la plataforma PTI-AGRIAMBIO, la incorporació del CSIC com a assessor científic del PEPAC espanyol hi aportarà:
- La planificació de mostrejos i la validació de la recollida de dades .
- Informació i mostres corresponents, quan siguin realitzades per altres entitats.
- Disseny d' indicadors per conèixer l'estat de:
- Contingut en matèria orgànica dels sòls.
- Aus lligades a hàbitats agraris.
- Pol·linitzadors .
- Altres indicadors de biodiversitat .
- Serveis ecosistèmics .
El conveni, la durada prevista del qual s'estén fins al 2025, té un cost total estimat de 1.800.000 euros, que seran aportats al 50% per ambdues parts.
El personal previst per treballar a la plataforma PTI-AGRIAMBIO serà de tres investigadors en plantilla del CSIC amb un 50% de dedicació. A més, es contractaran a temps complet un titulat superior, per a la realització de les tasques de gestió i administració, així com tres investigadors postdoctorals que estaran adscrits als tres centres de recerca principals involucrats en aquest conveni: el MNCN, l'INIA i l'IEGD.
La jornada en què s'ha presentat la signatura del conveni entre ambdues entitats es pot seguir aquí .