La nova Política Agrícola Comuna (PAC) entra en vigor l'1 de gener de 2023


La nueva Política Agrícola Común (PAC) entra en vigor el 1 de enero de 2023

21 de desembre de 2022
Dinamización rural
Innovación
Cambio climático y gestión de recursos naturales
Mujeres

L'aprovació dels 28 Plans Estratègics de la PAC per part de la Comissió Europea a cada Estat membre dóna el tret de sortida al nou Pla Estratègic de la PAC 2023-2027


  • L'aprovació dels 28 Plans Estratègics de la PAC per part de la Comissió Europea a cada Estat membre dóna el tret de sortida al nou Pla Estratègic de la PAC 2023-2027

La Comissió Europea ja ha aprovat els 28 Plans Estratègics (un per a cada país de la Unió Europea (UE) i dos per a Bèlgica) de la nova Política Agrícola Comuna , que arrenca l'1 de gener de 2023.

En matèria de pressupost, el finançament de la nova PAC és de 264.000 milions d'euros, els quals estan enfocats a ajudar els pagesos europeus a caminar cap a un sector agrícola més sostenible i resistent al canvi climàtic, així com al manteniment de les zones rurals. El cofinançament nacional de cada Estat membre eleva el pressupost públic total dedicat als pagesos ia les comunitats rurals a 307.000 milions d'euros per al període 2023-2027.

Característiques de la nova PAC

1.- Més justa : la nova PAC manté els ingressos agrícoles a través de:

  1. Els pagaments directes de la PAC: cada any es distribuiran prop de 20.000 milions d'euros de suport a la renda bàsica als pagesos elegibles. Tanmateix, està condicionat a fer que els agricultors apliquin estàndards bàsics reforçats per a “bones condicions agrícoles i ambientals”: els BCAM .
  2. Les petites i mitjanes explotacions de 25 països de la UE rebran un suport més gran a la renda gràcies a un pagament redistributiu que puja al 10,6 % de tots els pagaments directes.
  3. Com a ajuda davant de les crisis de diferent índole, el 15% de les explotacions agrícoles de la UE rebran suport per subscriure's a primes d'assegurances, participar en fons mutus o altres eines de gestió de riscos .
  4. Suport als cultius proteaginosos/legums a través del suport associat a la renda amb un augment del 25% en comparació del 2022. Això ajudarà a reduir la dependència dels agricultors de la UE de les importacions i l'ús de determinats fertilitzants. Altres disset sectors que experimenten dificultats també rebran suport associat, arribant al 21% de les explotacions agrícoles de la UE.

2.- Més verd:

  1. El 32% del finançament total de la PAC es dedicarà a generar beneficis per al clima, l'aigua, el sòl, l'aire, la biodiversitat i el benestar animal . Així, el 24% dels pagaments directes es dediquen als anomenats “eco règims” i el 48% de la despesa en desenvolupament rural donarà suport als objectius mediambientals i climàtics.
  2. Els plans incentivaran l'emmagatzematge de carboni a terra i la biomassa, la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEI) i l'adaptació del 35% de la superfície agrícola de la UE a pràctiques extensives de pastures, cultiu de lleguminoses i cultius orgànics.
  3. Entre les noves obligacions per als agricultors, s'inclou la rotació de cultius al voltant del 85% de les terres cultivables recolzades per la PAC de la UE. Això ajudarà a interrompre els cicles de plagues i malalties i, per tant, reduir lús i el risc de pesticides.
  4. El suport de la PAC a la producció ecològica es duplica per augmentar la superfície ecològica el 2030.
  5. Augment en la producció d'energia renovable a les granges.

3.- Més social

  1. Suport específic als joves agricultors amb un 3% dels pagaments directes adreçats al relleu generacional, un total de 8.500 milions d'euros de despesa pública. En el període 2023-2027, s'espera que un total de 377.000 agricultors nous s'estableixin plenament.
  2. El desenvolupament rural també és impulsat pel 7,7% del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) dedicat a estratègies de desenvolupament local liderades per l' enfocament LEADER . Això representa 5.000 milions d?euros.
  3. Per primera vegada, els pagaments de la PAC estaran vinculats al respecte de determinades normes socials i laborals de la UE i s'incentivarà els beneficiaris perquè millorin les condicions laborals a les explotacions.
  4. Els Plans donaran suport a inversions que fomentin l' habitabilitat en àrees rurals , amb l'objectiu de crear almenys 400.000 llocs de treball.
  5. Innovació: els projectes dinnovació de la nova PAC, en el marc de lAssociació Europea per a la Innovació , se centraran en el rendiment ambiental i climàtic així com en aspectes socials i rurals.