
16 de març de 2018
Celebrat durant el transcurs de la Segona Setmana Càntabra de la Fusta, organitzada per l'Associació Càntabra d'Empresaris de la Fusta i del Comerç del Moble.
15.03.2018
Les administracions del nord d'Espanya implicades al sector forestal, es van donar cita a Santander per parlar de les espècies de creixement ràpid amb què compten i que les diferencia de la resta d'Espanya segons l' Inventari Forestal Nacional (IFN) . A més, es va comptar amb la col·laboració de l'Associació Càntabra d'Empresaris de la Fusta i del Comerç del Moble i representants IFN del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) .
El taller va estar dividit en 3 blocs. El primer va començar amb la inauguració de la reunió per José Manuel Jaquotot, subdirector general de Política Forestal seguida per dues ponències, relatives al nou enfocament de l' IFN per a l'inventari de les masses productives ia les característiques forestals i de biodiversitat d'aquest tipus de boscos i muntanyes al Nord Peninsular.
En el segon bloc, representants de les administracions forestals de les diferents comunitats autònomes implicades, Galícia, Astúries, Cantàbria i el País Basc, van explicar diferents casuístiques de les espècies productives que posseeixen, la superfície i els valors numèrics de producció, així com altres aspectes directament relacionats, com l'estructura de la propietat del territori, els incendis o l'acceptació social d'aquestes masses.
L'última part, va concloure amb ponències relatives a la qualitat de la fusta de les principals espècies productives ( Pinus pinaster, Pinus radiata i Eucalyptus globulus ) i noves aplicacions de la fusta, com les fibres naturals per al sector tèxtil o l'ús de la fusta contralaminada per a construcció.
El taller, organitzat per la Xarxa Rural Nacional, va donar l'oportunitat de presentar treballs de l'IFN al Nord peninsular i repassar el paper de les espècies productives al món forestal, incloent-hi les polèmiques sorgides sobre la utilització de l' Eucaliptus nitens .
S'espera que aquesta iniciativa tingui continuïtat amb altres experiències de l'Inventari Forestal Nacional, en concret l'inventari de les pollancredes que possiblement es presentarà durant el II Simposi del Xop a Castella i Lleó, que tindrà lloc a Valladolid al mes d'octubre.